Обратно към пълната версия на статията »

След скандал Тити се разплака и обяви: С претенции за суперчестност съм, кандидатирам се за шеф на баскетбола

След скандал Тити се разплака и обяви: С претенции за суперчестност съм, кандидатирам се за шеф на баскетбола
A A+ A++ A

Собственикът и треньор на БК Левски – Константин Папазов обяви, че ще се кандидатира за президент на Българската федерация по баскетбол, ако получи подкрепата на останалите клубове.

Папазов бе изключително афектиран от вчерашното решение на Федерацията, да изхвърли Левски от финалните плейофи служебно, след като "сините" са използвали нередовен играч в третия мач от полуфинала с Балкан Битевград, който Лески спечели в София.

Днес специалистът организира нарочна пресконференция, за да коментира случилото се.

"Изключително арогантна постъпка на хората от федерацията се превръща в катализатор за промяна. Доста обективни причини пречат на "Продължаваме Промяната" да реализират своите идеи. Мен нищо няма да ме спре. Войната в Украйна едва ли може да повлияе с нещо върху българския баскетбол. Днес е денят на спасението на българския баскетбол", каза той още в началото, доста преди да обяви в прав текст, че смята да се бори за шефското кресло в централата.

По повод наказанието той потвърди, че Левски ще си търси правата по съдебен път.

Тити Папазов говори повече от час, като засегна редица теми, върна се и на истории от миналото.

"Аз вчера осъзнах, колко съм улегнал и забравил истинската битка. Може би изненадващо и за моите играчи, бях готов да простя. Не Асен (Великов), а целият отбор обаче беше на категоричното мнение, че това е подигравка и унижение. Каквото и да се случва, накрая винаги аз съм отстъпвал.

От снощи се разби поредният мит в българския баскетбол. Трябваше да минат много години, за да се докаже, че българският баскетбол не се командва от Тити Папазов, а от Елеонора Рангелова. Тя мисли единствено и изцяло за своето присъствие на европейските терени, което си е заслужила явно. Може би свикнали на изключителния лукс да работим с Лукойл, четиримесечно забавяне миналата година беше проблем. Тогава събрах играчите и им казах, че ще отида при изпълнителния директор на фирмата и ще направя това, което вие поискате. Стачкуваме, стачкуваме. Правим компромис, правим компромис. Вие сте интересните и вие сте важните. Те са играчите, които могат да вземат решение. Треньорът винаги е някаква преходна личност между отбор и собственици. Те тогава имаха позиция и аз застанах зад нея. От опита, който имах, той е успешен.

Под сериозен натиск, но не неправомерен, от страна на господин Везенков и от страна на господин Петър Георгиев - ние сме техния трън в очите, ние сме за тях супер предизвикателство, и познавайки в годините многото повече успехи на Левски, вероятно ги води до обединение. Подобно обединение те имаха и на 16 октомври, когато беше изборът на президент за федерацията. Те упражниха натиск върху Сандра Велчева и изискаха, следвайки правилата, ние да заплатим 30 хиляди лева еднократно и веднага, за да имаме право да картотекираме. Нещо, което според наредбите, е така. Искам само да попитам - тези смели господа, които направиха това изискване, защо не бяха толкова принципни и взискателни, когато спонсорът на Левски беше голямата компания "Лукойл"? Ще ви отговоря защо. Изключителна пошлост, мерзост и елементарщина е да изчакаш Тити да остане сам и тогава да си развяваш сам. Не, господа, вие трябваше да бъдете толкова принципни към Тити и към Левски, когато рафинерията е зад Левски. Защо тогава нямахте честта и достойнството да искате правдата? Защото тогава бяхте наведени, свикнали сте да бъдете наведени. Аз обаче не съм сам, а с истината зад гърба си.

Сега искам да се възползвам да благодаря на човека, който ми даде тези пари, към който съм грешен, защото го излъгах, че ще върна парите до края на април. Това е човек, който много обича баскетбола и не знам дали ще иска да му казвам името. Извинявам му се. Двамата господа следват правдата избирателно. Този правилник на федерацията е от 2013-а година. Правен е компромис с всички. За едно мога да подкрепя господин Глушков - да правя хиляди компромиси в името на това да оцеляват отделните баскетболни центрове. Ако през 2014-а е било невъзможно Спартак Плевен да има подрастващи, този компромис е бил чудесен, защото сега тимът има страхотен отбор. Сега разбираме защо Левски няма подрастващи.

Аз съм над нещата, независимо че гостите от Ботевград онзи ден ми развяваха някакви карикатури. Това, че плача, е природа.

Много пъти съм искал да поведа многото спортисти, които прославиха и прославят България, по всички точки на планетата. Българският спорт да има значимо присъствие в мислите на тези, които управляват. Изредиха се страшно много, всякакви, желаещи да помогнат на България. И нито един от тях нямаше волята да отреди сериозно присъствие на българския спорт в развитието на тази държава. Сега с някакви невероятни усилия бюджетът на спорта стигна 123 милиона. Аз знам защо ще дойде денят защо тези ятагани и окови ще разчупя. След като на 4 август Лукойл се оттегли, аз мога само да им бъда благодарен. 20 години присъствието на рафинерията вдигна до други нива българския баскетбол. Рано или късно всяко нещо има своя край. Можем само да бъдем благодарни. Аз съм бил част от големите успехи на Лукойл. Болеше, но човек трябва да помни и хубавото. Тази мегакомпания достатъчно направи за българския спорт и тя трябва да следва своите приоритети.

Болеше ме, но останах сам като куче. Сам с тях. Освен двата ни спонсора, всичко друго са мои лични средства. Аз нямам компания, не съм подставено лице на някой генерал или на някой, който е имал много пари. Със сигурност има хора, които дават много повече от мен. Аз дадох 100% от всичко, което имам. Затова ще бъде безкомпромисен и няма да позволя на никой да злоупотребява с моята добрина. Аз съм емоционален, вдигам пушилка, децибели и накрая - айде от мен да мине. И вчера така си мислеха героите на това решение. След като бях принуден, помолих за човешка отсрочка да платя 3 пъти по 10 хиляди. 500 лева за 1.66%, нали не смятате, че като съм могъл да взема 20 хиляди на заем, за да им удовлетворя желанието...

Смятам, че в годините толкова много съм помагал на различни хора и толкова много ми вярват, че ще ми дадат на заем много от тях. Както и сега, за да завърша сезона. Ние може да не станем първи, защото ни пречат да станем първи. Ние сме шампиони по морал и моят морал изисква те да не бъдат ощетени. Благодаря на съпругата ми, от която до Нова година се криех откъде ми идват парите. Аз ходех с анцуг от сутрин до вечер и гледах сериали, бях в супер депресия. Единственото нещо, което ме измъчваше, е денят, в който тя ще разбере истината. Безкрайно благодарен съм, че аз дълго време съм живял в нямане. В царството на слепите и едноокият е цар.

Вие сте нискостепенни, душевно сте много малки. Пречупвате всичко. Кажете ми защо се събрахте вчера двама души и решихте, че ще допуснете най-голямата си грешка? Защо не се реши по-лесно този казус - да се съберем очи в очи и да го решим. Грешката е допусната от Тити Папазов, който се е стиснал, според тях, да плати 250 франка. Много точно и ясно е оповестено какво се случва, когато не се плати 10 дни. Защо не сме уведомени на 10-ия ден, ще оставим отворен въпроса.

Ние няма как да извадим Йордан Минчев сами от списъка. Те явно си мислят, че всичко е едно уникално съвпадение. Секретарката, която е едно изключително любезно момиче, явно няма особен интерес и съвсем случайно забелязало, че Данчо Минчев играл в мач №3. Ама съвсем случайно, тя е секретарка там, работи, отлично си върши работа. Направило ѝ впечатление - Минчев е красив, ерген, желан от много момичета, може да заиграе в НБА. Или най-вероятно ѝ е направил впечатление факта, че документът не е минал през нея.

На 10 март тя отговаря на запитването на Веско Веселинов от 7 март, че всичко е ОК, но все още не сте платили в "мап". В 19:00 часа във вторник тя не се обажда и не смята за необходимо в сряда, защото не е на работа, да каже. Вчера отива на работа, влиза в компютъра, вече има модерно такова "хоумофис", да открие злонамерените действия на Левски от вкъщи във вторник. И установява нещо невероятно - Левски не е платил, олеле мале. На кого се обажда? На корифея в българския баскетбол - господин Глушков. Не е Тити този, който управлява българския баскетбол. Обажда се на Елеонора Рангелова - най-опитната, най-авторитетната. Тези хора не потърсиха вина някъде другаде, освен в Левски. На 10-ия ден картотеката става невалидна. Никой представител на БФБ на мачовете на 12, 14 и 17 не видяха голямата измама, която направиха с Левски. Левски спести 250 франка и по този начин станаха големи бандити, заради което трябва да ги санкционираме. Отговорност носи този, който не е извадил от лицензионния списък лицето Йордан Минчев. Защо? Ще се породят много въпроси.

Аз съм на средна възраст, наивен и смятам, че има Дядо Коледа. Моите играчи обаче съзират организирана протестна група против БК Левски. Протестна, защото ще ме осъдят иначе. Всички са знаели за нашето решение и са чакали да паднем в капана на нашето невежество. Това е единият вариант. Защо БК не е уведомен в сроковете. Дори и с цената на нашето невежество, нехайство и безотговорност, да страдаме за картотеката на Данчо Минчев, но да играем. И изведнъж феномена Росина чак в мач №3 намира престъпленията на БК Левски. След това минават още 30 часа, за да попита какво става. Аз ще бъда безкрайно коректен и ще ви разкажа цялата истина. Много бързо се осъзнах, че в комбинация с БФБ, ако ние платим, вкарваме БФБ в тежък грях. Не знаех, че вината на генералния мениджър е толкова виновен. Казах на Глушков честно моето мнение - не искам от вас компромиси и да ви въвличам в някакви машинации, ако им платим на 19 май. Никой от нашите конкуренти не му минава през акъла. Ако потърсят под вола теле, ние ще сме виновни. Исках да оставим ситуацията. Очевидно е незлонамерена грешка, не съм искал да спестя 500 лева. Ако знаех подробностите, щях аз да поставям условия.

Оказа се, че най-виновен е генералният мениджър на лигата. 100% вината трябва да бъде разделена между БФБ и БК Левски за небрежност от двете страни. Небрежност. Само че хлябът и ножът са в тях. Те решиха служебна загуба, която ще бъде оспорвана при всички институции. Утре ще заложа на колегите от ОС на НБЛ. Това сме всички участници на клубовете. Силно се надявам, че и 10-те клуба ще откликнат, защото това е пътеката. Решението го взимат едни, а го оповестява друг.

Убеден съм, че Сандра осъзнава, че е сбъркала. Стават грешки от всякакво естество. Картотеката е на 8 март, а мачът е на 12 май. Ние сме заинтересовани да не забравим, а какво да кажем за шефката на лигата. Аз съм убеден, че тя щеше да вземе друго решение, но господин Глушков ѝ се обажда и казва три служебни загуби. Тя е била готова да поеме вината изцяло от себе си, което надали щеше да е най-коректно, защото Левски трябваше да плати някакви санкции. Според адвокатите ми ние нямаме извършена нередност, а просто не сме платили таксата. Не може заради това да ни бъдат присъждани служебни загуби. Ще бъдат ощетени тези, които взеха това изключително пристрастно решение, смятайки, че за пореден път Тити ще прости.

След ОС, арбитражната комисия е следващата стъпка. Имаме едни последователни действия в доказване на истината и разделяне на вината, защото тя е за разделяне. Тя е и от БК Левски, и от мениджъра на лигата. Ние имаме изключителен феномен. Имаме НБЛ - мислим си, че имаме лига, а накрая ни се обаждат някакви хора, които не са влизали в баскетболната зала. Ще следваме всички стъпки, докато излезе истината. Тя е пречупена през личния интерес и затова аз съм готов да изслушам и другата страна с аргументи. Те сега някъде защитават своите лични блага, в Латвия ако не се лъжа.

Няма нищо по-естествено да поискам подписа на всички тези клубове и да се кандидатирам за президент на БФБ. Не съм вярвал, че едно такова събитие, след него получих толкова много покани да поема федерацията, че от нещастието станах щастлив. Компромиси повече няма да правя. Тези, които са виновни, ще платят с това, че са хрантутници на българския баскетбол. В последните 20 часа се радвам на народната любов. Благодаря на всички адвокати, които са готови. Доста се обадиха да водя тази битка.

Има няколко варианта - аз мога да осъдя федерацията и после да им опростя. Най-важното е, че жена ми е щастлива, каза да не повишавам тон. Обичам съпругата си, защото тя е най-здравия ми помощник. За играчите не коментирам - те са феноменални. Ние имаме право на седем дни да обжалваме и е най-логично да направим компромис. На света няма такъв феномен - един човек да вземе решение и то да бъде окончателно. Сандра Велчева е живо същество, както аз, както Веско. Всеки от нас прави грешки. Тя е изключителен човек и ѝ благодаря, че е честна и в този момент, макар че не ѝ разрешават да поеме вината. Няма как едно такова решение да не бъде обжалвано.

Вие, г-н Глушков и г-жа Рангелова, се изсрахте на морала на тези момчета. Сигурно с него няма да си говорим оттук нататък, но аз няма да оставя нещата така, защото грешката е обща, не е само наша. Обадих се на господин Гавалюгов, защото той е човек, който създаде това чудо баскетбол в Ботевград. Питах го дали има възможност да играете с нас. Той каза: "Извинявай, решението трябва да го вземе генералния мениджър (Сашо Везенков)". В 16:23 се обадих на Везенков и ми каза: "Тити, аз съм дошъл на Евролигата, ще се видя с кмета и ще вземем решение". Най-вероятно така сме устроени и искаме на всички да ни бъде леко. Аз имам претенции за суперчестност", заяви Паразов, чийто монолог на няколко пъти беше прекъсван от сълзи в очите му.

#Тити Папазов #баскетбол