Обратно към пълната версия на статията »

България е домакин на световното по фойерверки

България е домакин на световното по фойерверки
A A+ A++ A

Отборите на Германия, Полша и Норвегия ще участват в осмото издание на Световното първенство по фойерверки „Огън, цвят и фантазия”, което ще се проведе от 10 до 12 юни на площад „20 април” в Панагюрище.

Над 72 хиляди туристи са гледали последното издание на световното по фойерверки през 2019 година. След две години пауза поради пандемията, организаторите очакват през 2022 г. броят на посетителите да бъде рекорден.

„След двете години на пандемия, през които нямаше световно по фойерверки, интересът към събитието е огромен. Ще има туристи от Гърция, Северна Македония, Албания и други съседни държави", съобщи управителят на „Огнена хризантема” Иван Иванов, цитиран от БГНЕС. Хотелите в Панагюрище, Стрелча и Старосел вече са пълни за дните на първенството.

Иванов обеща големи изненади за феновете на фойерверките. Една от тях ще бъде „жив огън”, който ще бъде включен в откриващата заря през трите вечери на шоуто и е съчетан по невероятен начин със закриващата заря на целия международен фестивал.

Тази година участниците са много сериозни отбори. Имат голям опит, защото годишно всеки един от тях участва в 8 до 10 такива първенства по цял свят”, обясни управителят на „Огнена хризантема”.