Обратно към пълната версия на статията »

Иде жега от Африка

Иде жега от Африка
A A+ A++ A

През следващите 48 часа Балканите ще попадат под влиянието на мощен пренос на по-топла въздушна маса от Северна Африка, която ще повиши градусите и у нас. Продължителните високи температури обаче могат да причинят главоболие и да предизвикат топлинен удар. Съветваме да се обърне внимание на престоя на слънце. 

През нощта срещу петък времето ще е предимно ясно и тихо. Минималните температури ще се повишат и ще са между 5° и 8°С. Най-високи очакваме да са стойностите в Дунавската равнина – до 8-10°С. 

През деня времето ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще бъде с разкъсана висока облачност, но валежи не се очакват.

Максимални температури в страната чувствително ще се повишават и ще са между 25-29°С. Най-високи ще са те в Северозападна България и района на Сандански и Русе - до 30-31°С.

Времето в планините ще е подходящо за туризъм. Ще е предимно слънчево и топло. След обяд ще се появи разкъсана висока облачност, но валежи не се очакват. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 9°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд ще духа слаб до умерен южен вятър. Максимални температури на въздуха ще се повишат и ще са между 22°-25°. Температурата на морската вода - 15°-17°. 

Прогноза за ФПЧ - Не се очакват замърсявания в големите градове - нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София – През нощта срещу петък ще е ясно. През деня времето ще е предимно слънчево и ще се затопли. След обяд от северозапад  ще се появи разкъсана висока облачност , но валежи не се очакват.Очакваните минимални температури ще са около 6°С, а максималните - до 24°С. 

Времето в Балканите – През следващите 48 часа те ще попадат под влиянието на мощен пренос на по-топла и суха въздушна маса от Северна Африка, която ще повиши температурите у нас и на Балканите. Над по-голямата част от полуострова ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност, която след обяд ще намалява до слънчево време.

Източник: MeteoBalkans.com

#прогноза за времето