Обратно към пълната версия на статията »

Финландия и Швеция гласуваха за влизане в НАТО, Кремъл: Не знаят какво искат

Финландия и Швеция гласуваха за влизане в НАТО, Кремъл: Не знаят какво искат
A A+ A++ A

Парламентът на Финландия одобри днес със 188 срещу 8 гласа подаването от страната на кандидатура за присъединяване към НАТО, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сега президентът Саули Нинистьо трябва да подпише кандидатурата, преди тя да може да бъде подадена в централата на НАТО в Брюксел заедно с подобна молба от Швеция. Очаква се двете кандидатури да бъдат внесени през следващите дни.

Сутринта шведската министърка на външните работи Ан Линде подписа кандидатурата на своята страна за членство в НАТО. Двете държави ще се придържат към норвежкия модел в НАТО, според който няма да приемат ядрено оръжие на територията си, както и постоянни военни бази на Алианса.

Не знаят какво искат

''Разбирате, че самите те не знаят какво искат. Те се измъчват от собственото си неразбиране относно бъдещия свят и страдат от неизбежността този свят да бъде многополюсен'', заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в ефира на телевизия ''Русия-24''.

''Когато в Москва направим анализ на последиците от тази стъпка от гледна точка на общата конфигурация на силите и средствата в Европа и в Северна Европа, ще се наложи да предприемем компенсаторни мерки, от които никой няма да спечели'', каза Рябков. Според дипломата присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО ще стане бързо, с което алиансът ще пренебрегне собствените си изисквания за сметка на геополитическите интереси, които преобладават в западните столици.

Сигурността на двете държави след влизането им НАТО няма да се засили, а те няма да могат да определят сами своята външна политика, заключи Рябков, цитиран от "Сега".

#Швеция #НАТО #Русия