Обратно към пълната версия на статията »

Христо Иванов: Трябва да има допълнения в коалиционното споразумение с депутинизация

Христо Иванов: Трябва да има допълнения в коалиционното споразумение с депутинизация
A A+ A++ A

"Базовите условия за съществуването на нашата къщичка зависят от това, което се случва в Украйна. Затова депутинизацията е важна тема. Искаме да поставим генералният въпрос - къде е националният ни интерес, а не къде са ни емоциите. Ние трябва да можем да покажем лидерство, това е смисълът на това управление". Това каза пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. И допълни, че мнозинството е трудно и сложно конструирано:

"Опитваме се да сме конструктивни, диалогични, прагматични, но често губим от това. Очевидно в тази сложна ситуация това, което печели, е тропането по масата".

На въпрос как се води диалог с представители на управляващата коалиция, които са на различна позиция, той отговори, че се залага на прагматичност, на уважението и на разговори без истерии.

"На Корнелия Нинова ще кажем, че да се говори, че путинският режим е приятелски на България, е вредно и опасно. Ако Путин успее, България ще има по-малко перспектива за развитие. Логично е да започнем разговор за допълване на коалиционното споразумение с приоритети от новата реалност, която започна след 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна.

Всеки ще заявява позиции и накрая картината дали можем да работим заедно ще стане ясна. Тази картина трябва да започне да се случва публично - през ясни заявления от парламентарната трибуна. Декларацията ни е началото на план за действие. Трябва да излезем от междуличностните разправии", каза Иванов.

Той допълни, че във връзка с КПКОНПИ се очакват разработките на "Продължаваме промяната", за да бъдат обединени със законопроекта на "Демократична България".

"Отнема повече време от очакваното, но с 16 или с повече гласове ще работим приоритетът да бъде реализиран. Няма да се откажем от него. Критиките, че става бавно, са основателни. Важен е резултатът. Законопроект за КПКОНПИ ще има, лошо е, че ще бъде със закъснение", каза Иванов.

Той оцени направеното от това управление като "крайно недостатъчно":

"Но трябва да си даваме сметка, че кризите, с които това правителство се сблъсква, са по-големи от това, което се е случвало досега на правителствата. Това не е оправдание. Управляващото мнозинство не функционира добре и не дава достатъчна подкрепа на правителството, за да се справя по-добре. Говоря за формулиране на политически дневен ред от ясно изведени приоритети", обясни Иванов.

#Христо Иванов #ДБ