Обратно към пълната версия на статията »

Хлябът може да поскъпне с 25%, обяви зам.-министър

Хлябът може да поскъпне с 25%, обяви зам.-министър
A A+ A++ A

„Възможно е да има увеличение на цената на хляба с 25%. Нашата работа е да направим така, че цената на кризата да не е твърде висока за българина”.

Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Иван Христанов.

По думите му тази година се очаква по-добра реколта на пшеница, царевица и череша от миналогодишната. „Каква точно обаче ще бъде цената на хляба, зависи от политиката на правителството в следващите месеци, както и от това какъв ще бъде натискът от страна на пазара”, коментира още той в студиото на НОВА.

Според него е възможно да има поскъпване и на цените на плодовете и зеленчуците, но не се очаква то да е драстично.

„На пазара се създава доста шум. По Великден и Гергьовден имаше истерия за вносно агнешко. Всъщност имаше много малко внос и българските производители успяха да реализират продажби”, посочи зам.-министърът на земеделието и храните.

Той съобщи, че в момента по-голямата част от плодовете и зеленчуците на пазара са внос. „Наблюдаваме вноса постоянно. От средата на март вече имаме нормализиране на цените на основните зеленчуци – домати, краставици, зеле. В определени седмици дори цените са по-ниски от миналата година по това време. Това обаче повдига въпроса защо на щанда те са на цените от февруари”, каза Иван Христанов.

 

#хляб #поскъпване #Иван Христанов