Украйна навлиза в нова фаза на войната

14 май 2022, събота / 10:00;
Украйна навлиза в нова фаза на войната

Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников написа в профила си във "Фейсбук", че Украйна влиза в нова фаза на войната. 

"Навлизаме в нова, дълга фаза на войната. За да я спечелим, трябва внимателно да планираме ресурсите, да избягваме грешки, да проектираме силите си така, че врагът да не издържи", написа Резников. По негова оценка към 9 май Русия е претърпяла стратегическо поражение - не можа да унищожи Украйна чрез военна интервенция и да смени властта с руски марионетки. "Към това трябва да се добави и стратегическото поражение в международен план. Цивилизованият свят засилва икономическите санкции, а Финландия и Швеция се готвят да влязат в НАТО, международният контекст за Кремъл системно се влошава. Светът получи шанс да победи диктатурата, която създава глобална опасност", отбелязва министърът.

"Днес можем да отчетем 200 свалени руски военни самолети. Толкова Русия не е губила в нито една война за десетки години. Русия загуби и 27 000 войници, от които немалко са съвсем млади наборници. Русия загуби повече от 3000 танка, бронирани бойни машини, голямо количество обикновени военни транспортни средства, вертолети, дронове и всичките перспективи като държава. И защо? За да постои още малко паметникът на Ленин във временно окупирания Геническ (малък град на Азовско море)? Русия не може да постигне нищо повече и няма да постигне", заяви във вечерното си видеообръщение президентът Зеленски. 

 

"Никой не може да каже днес колко ще трае войната. Правим всичко, за да освободим земята си бързо. Нашият приоритет е войната да е кратка. Но това не зависи само от нашите хора, които и без това дават максимума", отбеляза държавният глава. 

"Това зависи и от нашите партньори. От европейските страни, от страните в свободния свят. Благодарен съм на всички, които работят за засилване на санкциите срещу Русия и за увеличаване на военна и финансовата подкрепа за Украйна. Това е единствената рецепта за защита на свободата. И за западните държави това не са просто разходи. Това не е просто счетоводство, това се отнася до бъдещето. Светът вече призна, че руската блокада на нашите пристанища провокира световна криза с хранителните продукти. Руските чиновници откровено заплашват, че в десетки страни ще настъпи глад. А какви ще са последствията? Политическа нестабилност и миграционни потоци? Колко ще струва да се преодолеят последствията?", каза Зеленски и отбеляза, че на тези въпроси трябва да отговорят онези, които се опитват да забързат или забавят санкционните пакети срещу Русия. 

Ръководителят на украинското военно разузнаване генерал-майор Кирило Буданов заяви в интервю за "Скай нюз", че войната с Русия "върви толкова добре, че ще достигне повратен момент в средата на август и ще приключи преди края на годината". "Скай нюз" коментира, че това е "най-оптимистичната прогноза" на висш украински представител, предаде БНР. 

В ексклузивното интервю за медията Кирило Буданов заяви също, че  в Русия вече се подготвя преврат за свалянето на Путин и че руският президент е сериозно болен от рак.

"Скай нюз" припомня, че Кирило Буданов е прогнозирал точно кога Русия ще нахлуе в Украйна, докато останалите в украинското правителство са били скептични за такъв сценарий. Сега Буданов предрича, че повратният момент в сраженията ще настъпи в средата на август и по-голямата част от активните бойни действия ще приключат до края на годината. "В резултат на това ние ще възстановим  украинската власт във всичките си територии, които загубихме, включително Донбас и Крим", изтъкна генералът. Той допълни, че руската тактика не се е променила, въпреки предислоцирането на изток, но Русия понася тежки загуби.

Буданов отказа да говори за украинските загуби. Генералът каза, че не е изненадан от руските военни неуспехи, защото украинците познават добре своя враг и плановете му. "Ние се сражаваме с Русия 8 години и приказките за руската военна мощ са мит. Това е просто една орда с оръжия", заяви генерал-майор Кирило Буданов за "Скай нюз".

Изто„ник: "Сега"