Обратно към пълната версия на статията »

Парламентът отхвърли нулевата ставка за ДДС на храни, лекарства и енергоносители

Парламентът отхвърли нулевата ставка за ДДС на храни, лекарства и енергоносители
A A+ A++ A

Парламентът отхвърли още на първо четене проекта на „Възраждане“ за нулева ставка на ДДС в рамките на тази фискална година за основни храни, лекарства и енергоносители. „За“ бяха 73 депутати - от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, 66 народни представители - „против“, 48 се въздържаха.

Дебатът бе продължение на промените, които започнаха на 24 март т.г. С тях се предлагаше да бъде въведена нулева ставка на ДДС за доставката на някои стоки, сред които хранителни продукти и напитки от малката потребителска кошница, вода и доставка на природен газ, електроенергия и централно отопление за бита, лекарства и медицински изделия.

„Четири месеца управляващата коалиция отказва да обсъди законопроекта, който предвижда лекарствата да са с нулева ставка“, изтъкна Цончо Ганев от „Възраждане“. „Повече от два месеца имаме бушуваща финансова криза у нас и в целия свят“, добави той, цитиран от БТА.

„Вашето предложение е неизпълнимо, популистко“, отговори му Искрен Митев от ПГ на „Продължаваме Промяната“. „Доста време мина, не видяхме да сте направили в него корекции както обещахте и, когато излизате и казвате от трибуната неистини, сетете се, че има хора, които разбират от това, работят, ще вземат най-добрите мерки“, препоръча представителят на управляващите.

От „Има такъв народ“, както и вчера, така и днес, отново настояха в пленарната зала да дойде министърът на финансите или негов заместник. „Да знаем ще правим ли нещо с ДДС, ще го променяме ли, да знаем какво да правим с този законопроект“, обясни Пламен Абровски. Колегата му Любомир Каримански поиска от председателя на Народното събрание да не се допуска, когато се разглежда конкретен закон, да има обща политическа пропаганда.

„Законопроектът е внесен от депутати, така че не е наложително присъствие на членове на Министерския съвет“, обясни председателят на парламента Никола Минчев.

„В мотивацията към законопроекта сме дали план-сметка за загубите, които биха последвали, ако се приеме нулевата ставка“, каза председателят на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той допълни, че според Министерството на финансите тя би била около два милиарда лева. „Що се отнася до това дали предложенията на „Възраждане“ са неосъществими, времето ще покаже, още повече, че в ЕС има вече практика за нулева ставка на ДДС върху храните и лекарствата“, подчерта той.

„Огромно е нашето съжаление, че законопроектът беше отхвърлен, заради най-бедната част от българския народ“, каза по-късно на брифинг в кулоарите на НС Цончо Ганев („Възраждане“). От партията и парламентарната група са убедени, че трябва да се работи по посока подобряване на икономическото състояние на хората, но „не виждат как ще стане с това правителство“. „Точно заради това смятаме, че за България най-доброто, което може да се случи в момента, е Министерският съвет да подаде оставка и да се отиде на предсрочни парламентарни избори“, добави Ганев.

Припомняме, че такъв призив от „Възраждане“ отправят от повече от два месеца. А вчера дори организираха поредния си протест с искане за оставката на кабинета „Петков“.

#НС #Парламент #ДДС