Обратно към пълната версия на статията »

Виктория Нюланд и съветник на Байдън се срещнаха с Петков във Вашингтон

Виктория Нюланд и съветник на Байдън се срещнаха с Петков във Вашингтон
A A+ A++ A

Премиерът Кирил Петков се е срещнал във Вашингнон със съветника на президента Джо Байдън по въпросите на национална сигурност Джейк Съливан, както и с помощник-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд. Това става ясно от официално съобщение на Министерски съвет. От кадрите се вижда, че двамата го приемат на стълбите. 

Според правителствената пресслужба е получена силна подкрепа за усилията на България в борбата с корупцията по време на срещите на Кирил Петков в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон. Българският премиер е запознал в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа, твърдят още от МС.

Акцент в първите разговори на премиера са били също действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост на България и диверсификация. Премиерът изтъкнал усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност, след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на „Газпром“. Петков акцентирал и върху потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми.

От американска страна е приветствана също подкрепата на България за Украйна. Премиерът Кирил Петков потвърдил категоричната българска позиция по отношение на руската агресия. Министър-председателят отбелязал още хуманитарната помощ, която страната ни оказва на Киев, както и решението ни да предоставим военно-техническа помощ на Украйна. 

В Държавния департамент на САЩ премиерът Кирил Петков се е срещнал с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян, обяснява още пресслужбата. 

След срещите си в Държавния департамент, министър-председателят Кирил Петков е посетил Съвета по национална сигурност на Белия дом, където разговаря със съветника по национална сигурност Джейк Съливан.

В рамките на визитата си във Вашингтон премиерът Петков предстои да проведе още разговори в Конгреса и в Световната банка. В столицата на САЩ премиерът е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

#Кирил Петков #Виктория Нюланд #САЩ