Обратно към пълната версия на статията »

Макрон се закле: Обещавам да изградя планета, която е по-добре пригодена за живот

Макрон се закле: Обещавам да изградя планета, която е по-добре пригодена за живот
A A+ A++ A

Новият-стар прзидент на Франция Еманюел Макрон встъпи в длъжност за втори петгодишен мандат. На официалната церемония в Елисейския дворец той заяви, че френският народ се е обявил за независимост в днешния дестабилизиран свят и подчерта, че е изключително важно да бъдат предприети действия за една по-независима Франция.

„Обещавам да изградя планета, която е по-добре пригодена за живот, Франция, която е по-жива и Франция, която е по-силна“, заяви Макрон в речта си в Елисейския дворец.

„Франция направи своя избор в полза на ясния проект за бъдеще, независимост и прогрес”, каза Макрон и благодари на избирателите. „Народът избира президента – това е нов мандат и нов президент”, добави той, имайки предвид, че избирателите са се променили в сравнение с преди пет години и имат нови очаквания към президента, за когото са решили да гласуват.

В речта си при встъпване в длъжност Макрон постави ударението върху обещанието да работи за една по-силна Франция, а говорейки за външната политика, каза, че „не бива да се допуска изостряне на конфликта в Украйна и в Европа трябва да бъде изграден нов мир”.

„Тъкмо в трудните моменти Франция винаги е показвала най-добрите си качества”, заяви той. „Предстоят ни сериозни инвестиции по пътя към модела „Франция 2030”, който ще направи страната по-енергична и по-силна”, продължи той. „Франция трябва да живее по-добре и да намери отговор на предизвикателствата на времето”.

„Наша цел трябва да бъдат реформите и единството”. „Това ще позволи да положим основите на демократичното възраждане, от което се нуждае нашата страна”, каза френският лидер. Той се обяви и за по-достъпна образователна и здравна система.

Пред около 450-те гости на церемонията, състояла се в балната зала на Елисейския дворец, преизбраният френски президент каза също, че трябва да бъде намерен подходящ начин за сключването на нов обществен договор.

Преди две седмици 44-годишният Макрон, който управлява от 2017 г., спечели балотажа на президентските избори срещу крайнодясната националистка Марин Льо Пен. Макар и церемонията по встъпването в длъжност за втория му мандат да беше днес, новият му мандат официално ще започне на 14 май и ще продължи до 2027 година.

#Еманюел Макрон #Франция