Обратно към пълната версия на статията »

Италия зашлеви силно Путин, конфискува яхтата му "Шехерезада", дълга 140 метра

Италия зашлеви силно Путин, конфискува яхтата му "Шехерезада", дълга 140 метра
A A+ A++ A

Италианското правителство разпореди конфискацията на луксозна яхта на стойност 700 милиона долара, за която се предполага, че може да принадлежи на руския президент Владимир Путин.

"Полицейските разследвания показват, че собственикът на плавателния съд има връзки с "ключови елементи на руското правителство" и с хора, които са били засегнати от санкциите на Европейския съюз", казаха от италианското министерство на финансите в свое изявление от вчера.

Конфискацията идва на фона на поредица от санкции, които Западът наложи на Русия и лица, свързани с управлението на страната, заради продължаващия конфликт в Украйна.

Яхтата "Шехерезада" е дълга 140 метра.

Тя е построена от германската фирма Luerssen през 2020 г. и според специализирания сайт SuperYachtFan има две площадки за хеликоптери, плувен басейн и кино.

През последните шест месеца "Шехерезада" беше в ремонт в италианското пристанище "Марина ди Карара" близо до морския град Маса.

Неотдавнашната дейност около яхтата обаче предполага, че екипажът ѝ може да се готви да отплава.

Собствеността ѝ в момента е обект на разследване от финансовата полиция в Италия, като преди заповедта за конфискация източник, близък до италианската полиция, посочи пред "Франс прес", че "невинаги е лесно да се приписва собственост" на яхта.

На 21 март екипът на руския опозиционен политик Алексей Навални публикува подробности за "Шехерезада", за която подозират, че принадлежи на Путин.

Във видео в канала си в "YouTube" от екипа на опозиционера казаха, че всички членове на екипажа, с изключение на капитана на "Шехерезада" са руски граждани и много от тях работят за Федералната служба за охрана - агенцията, отговаряща за личната сигурност на руския президент.

#Владимир Путин #яхта #Италия #Шехерезада