Обратно към пълната версия на статията »

Коледна промоция на основни храни още преди декември обеща Найденов

Коледна промоция на основни храни още преди декември обеща Найденов
Промоциите от кампанията „Истински евтина Коледа“ ще са насочени към продукти, произведени в България, отбеляза министър Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Коледна промоция на основните хранителни продукти ще започне още преди декември, за да бъде усетена от потребителите, обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Промоциите от кампанията „Истински евтина Коледа“ ще са насочени към продукти, произведени в България, отбеляза министърът в ефира на bTV.

Инициативата е продължение на договореното от правителството и три търговски вериги замразяване на цените на десетина хранителни стоки от първа необходимост, което беше в сила до октомври.

„Хляб, сирене, яйца, колбаси отново ще попаднат в т.нар. „социална кошница“ в обхвата на новата промоция“, съобщи Мирослав Найденов.

По думите му определено има намаляване на потреблението в страната, но тази тенденция се наблюдавала най-вече за по-скъпите, по-луксозни стоки.

„В европейските държави потреблението на луксозните стоки също е на критични нива“, допълни Мирослав Найденов.

Спадът в потреблението на храни и статистическите данни, че повече от 70% от българите приготвят буркани за тази зима, земеделският министър обясни с по-разумното използване на храната.

„Почти 2/3 от храната на българина се изхвърляше преди кризата, която до известна степен ни дисциплинира“, подчерта той, но допълни, че намаленото потребление е бич за търговците.

Мирослав Найденов определи Бюджет 2013 като социален. Според министъра обаче фокусът в дискусията по него се е изместил от това послание върху предложения данък върху лихвата, който е предизвикал консолидирана негативна реакция в обществото.

Министърът на земеделието повтори новината, че има положително развитие за износа и че „пазарите в Близкия изток, Русия, се отварят“.

По време на посещението си в Русия той договорил възстановяването на т.нар. „Зелен коридор“, по който България изнасяше български селскостопански продукти към бившия Съветски съюз.

„В Русия казват „Плод и Зеленчук“, което е българизъм, наричат всяко бяло сирене българско, казват на всички консерви „български“, дори на произведените в Китай“, отбеляза Найденов.

По време на посещението в Москва впечатление му направила носталгията на руснаците по българските продукти.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието #Коледа #хранителни стоки #Русия