Обратно към пълната версия на статията »

Иван Гешев: Прокуратурата и съдът са сред малкото работещи институции в държавата

Иван Гешев: Прокуратурата и съдът са сред малкото работещи институции в държавата
A A+ A++ A

Главният прокурор Иван Гешев ще сезира днес Конституционния съд във връзка със закриването на Специализираното правосъдие. Това каза той в отговор на журналистически въпрос преди заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което трябва да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 година.

По думите му няма никакви юридически основания в двете предложения за предсрочното му освобождаване – на Янаки Стоилов и министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

„Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на различни министри на правосъдието – независимо дали са служебни, или в редовен кабинет, за да стане ясно на българските граждани това, което е ясно на всеки първокурсник в Юридическия факултет. А именно, че няма никакви юридически основания и че самите твърдения в тях са смешни“, посочи главният прокурор.

„Най-вероятно зад тези смешни твърдения седят политически интереси. Не бих го нарекъл политическа поръчка. Вероятно интерес имат само олигархията и мафията. Вероятно това, което се цели е нелегитимно овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор, съсипване на наказателното правосъдие с т.нар. реформи. Но това не е реформа, а действия, които противоречат на интересите на българските граждани и общество, особено в насока борба с престъпността“, посочи още Гешев.

„Прокуратурата, заедно със съда, продължава да е една от малкото работещите институции в момента в тази държава. Виждате какво се случва с останалите власти. Пак повтарям – прокуратурата и съдът са единствените стабилни институции в държавата, които са преграда между беззаконието и това, което виждат хората. Ще продължаваме да си вършим работата“, допълни Гешев.

Той каза още, че има усещането, че министър Йорданова иска да принуди ВСС да спре процедурата на законови основания, за да може „да продължи да се упражнява по различни медии върху ВСС, че извършва някакви действия“.

#Иван Гешев