Обратно към пълната версия на статията »

Температурите падат на фона на идващия дъжд и гръмотевици

Температурите падат на фона на идващия дъжд и гръмотевици
A A+ A++ A

Днес увеличението на облачността ще обхване по-голямата част от страната, ще е предимно купесто-дъждовна, с валежи от дъжд и гръмотевици. Има и условия и за локални интензивни количества и градушки. В крайните източни райони през по-голямата част от деня ще е предимно слънчево. Вятърът ще е до умерен от запад-северозапад, в източните райони от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София около 17°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца, вечерта ще започне да се повишава.

Над Черноморието ще е предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 15° и 17°. Температурата на морската вода е 11-14°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планините облачността ще е значителна, с валежи от дъжд, на много места придружен с гръмотевици, над 2000 метра – валежите ща са от сняг. Ще духа до умерен северозападен, по-високите и открити части югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 6°. 

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа степен - жълт код, за интензивни валежи и гръмотевици в 12 области от страната. Това се посочва в картата с опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

В петък северозападният вятър в цялата страна ще се смени със север-североизточен, до умерен и с него понижението на температурите ще продължи. В петък и събота сутрин ще има разкъсвания и намаления на облачността, през първия ден валежите ще са на отделни места, главно в планинските райони в следобедните часове, през втория - на места в Западна България. Ще бъде малко по-хладно от обичайното за края на април.

#дъжд