Обратно към пълната версия на статията »

Икономист за високите цени: Светът е изправен пред производствена криза

Икономист за високите цени: Светът е изправен пред производствена криза
A A+ A++ A

Цените на храните ще се увеличат с повече от 50% до новата реколта. Това показва икономически анализ на БАН. Три пъти по-високи са цените на храните в сравнение с преди година. Кой е най-оптимистичният сценарий за пазара до новата реколта на есен? 

"От едната страна имаме война, от другата имаме желязна бариера. Закрихме заводите, които произвеждат суровината, останаха заводите, които произвеждат торовете. Самият хляб го правим с електричество или газ и така стигаме до магазина, където пък е свързан с транспорт, а имаме поскъпване на горивата", заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН в студиото на "България сутрин" по Bulgaria on Air.

По думите му 80% от зеленчуците в България са внос и той идва от 3000 км, от Испания. 

"Това са тирове, които карат със скъпо гориво и ето още едно поскъпване. Оранжерийното българско производство почти го нямаше тази година, защото не издържат на цените на газта и енергията", допълни доцентът.

"Вече сме член на Европейския съюз. Искаме да имаме една валута и сме подписали договор, с който гарантираме свободното движение на стоките, хората и капиталите, а сега няма да пускаме олиото, слънчогледа и зърното. Това не е възможно. Тези хора трябва да ги стимулираме да изнасят и да вземат най-високата цена, да има помагаме за производството", посочи доц. Боюклиев.

Той каза, че светът е изправен пред производствена криза. 

"Важното е да има реалистична политика по отношение на производството, баланс по отношение на внос и износ, подпомагане и социална политика", завърши гостът. 

#БАН #икономист #поскъпване