Обратно към пълната версия на статията »

Радостин Василев: “Национална спортна база”, “Академика 2011” и “Сердика спортни имоти” са управлявани по престъпен начин

Радостин Василев: “Национална спортна база”, “Академика 2011” и “Сердика спортни имоти” са управлявани по престъпен начин
A A+ A++ A

Министерството на младежта и спорта ще подаде сигнал за състоянието, в което се намира Зимният дворец на спорта. То е опасно за децата, които тренират там и трябва да се търси наказателна отговорност на виновниците. Това заяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев пред Нова телевизия, цитиран от Телеграф.

“Ще извадим количествено-стойностната сметка на ремонта, който е извършен през 2018 и 2019 г. в Зимния дворец. Ще бъде проверено какво е ремонтирано, как е ремонтирано и в какво състояние е в момента. Според мен не се вижда ремонт за 600 000 лв., камо ли за 6 млн. лв., но аз не съм експерт в оценка на подобни дейности. Има органи, които ще го направят. За мен, ако по този начин ремонтираш база, е най-малкото нецелесъобразно”, каза Василев.

Той допълни, че за сегашното състояние на Зимния дворец на спорта е бил информиран от новото ръководство на търговското дружество “Академика 2011” ЕАД, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта.

“За три месеца нямах нито един сигнал от ръководствата на “Национална спортна база”, “Академика 2011” и “Сердика спортни имоти”. Нямах дори комуникация с тези дружества. Те са управлявани по престъпен начин от хора, на които трябва да се търси наказателна отговорност. Това нещо е безспорно”, заяви спортният министър.

Радостин Василев обяви, че ще бъдат разгледани всички договори за наем на помещенията в Зимния дворец на спорта.

“Ние нямахме достъп до тях и се наложи да търсим ключар, за да ги отключи. От новото ръководство на “Академика 2011” разбрах, че са освободени на пожар от наемателите. Тепърва ще анализираме как наемателят е напуснал, при какви условия се е стопанисвал обектът, какви ангажименти е имал по поддръжката му. По предварителна информация договорите за наем не са били източник на доходи за търговското дружество, а най-вероятно за някой определен човек, но не и за държавата”, каза Василев.

Той беше категоричен, че София има нужда от втори център за зимни спортове.

“Проблемът със Зимния дворец на спорта е, че той е единственото съоръжение от такъв мащаб, което е дом на хокей, кънки и другите зимни спортове на лед. Един ремонт тук ще отнеме години. Ако го затворим, тези спортове приключват. Необходим е зимен център за спорт. Това е категорично. 

Пари се оказва, че в държавата има, когато те се харчат законосъобразно и целесъобразно. Аз ще се ангажирам за догодина в бюджета да се предвидят средства за зимните спортове, ако е възможно и трябва да е възможно. За тази година сме планирали вече два големи инфраструктурни проекта в спорта”, обяви министърът на младежта и спорта. 

„Не лансирам никакви частни, корпоративни и бизнес интереси. Нямам никакви лични интереси в спорта. Приемам това като кауза и от там имам доверието на премиера, на правителството, парламентарната ми група. С коалиционните партньори работя добре. Дори с опозицията, защото правя всичко възможно да отделя спорта от тези проблеми, с които се сблъскват те в момента, а те са предимно личностни и проблеми от дребен характер”, каза министърът на младежта и спорта.

“От нищо не се страхувам. Това се вижда от начина, по който управлявам ММС. Притеснявам се, че ако има продължаващ негативен тренд в доверието към правителството, много по-трудно ще обясняваме на обществото какви реформи правим. Смятам, че голям проблем на част от изпълнителната власт в момента е, че не могат правилно да изкомуникират положителните неща, които правят и остават неразбрани. За разлика от опозицията, която е много опитна в една своя част и която независимо, че е опустошила България буквално и я е довела в това състояние, в момента много умело показва недъзите, присмива се”, допълни спортният министър.

#Радостин Василев