Обратно към пълната версия на статията »

Ректорът на МУ: Турският посланик иска да признаем, че сме мафиотска система

Ректорът на МУ: Турският посланик иска да признаем, че сме мафиотска система
В южната съседка на България се откриват 17 нови университета и тя се опитва да задържи младите си хора. Снимка: Монитор
A A+ A++ A

Най-скандалното искане на турския посланик е това, че настоява от българските ректори да признаят, че са част от мафиотска система, заяви ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев.

„Има нещо друго зад исканията на турския посланик в България за признаване на корупционни и порочни практики в българското висше образование”, каза проф. Митев пред бТВ в четвъртък по повод изпратеното преди няколко дни писмо от посланика на Турция Исмаил Арамаз до ректори на български университети.

В това писмо са направени 11 „предложения”, които, по думите на проф. Митев, са изпълнени още преди да са поискани.

„От тези 11 има обаче едно – първото нещо, което разбуни духовете. Турският посланик иска „да се признае наличието на структурни или трайно установени проблеми в сегашната система, извършени от добре организирани, заинтересовани групи от хора”. Това на практика означава да признаем, че ние сме мафиотска система”, заяви ректорът на Медицинския университет.

Преди няколко дни в Меджлиса е бил повдигнат въпросът защо точно България се атакува, заяви проф. Митев.

Причините, според него, са политически и икономически. В южната съседка на България се откриват 17 нови университета и тя се опитва да задържи младите си хора.

„Имаме някои догадки, но не бих искал да ги коментирам. Би трябвало да ги коментира някой друг”, каза още ректорът на МУ.

По думите му фактът, че в България има 9000 души турски студенти, красноречиво говори за качеството на българското образование.

Проф. Митев смята, че в скандала трябва да се намеси Външно министерство, но то „от три месеца мълчи”.

#София #България #Турция #Меджлиса #посланик на Турция в България #Исмаил Арамаз #проф. Ваньо Митев #Медицинския университет