Обратно към пълната версия на статията »

Шефът на Военния комитет на НАТО пристигна спешно в България

Шефът на Военния комитет на НАТО пристигна спешно в България
A A+ A++ A

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер пристигна спешно в София заради Украйна и вероятно за да участва в сглобяването на бъдещата многонационална бойна група, чието първо учение той ще наблюдава на полигона в Ново село. Във въпросната група вече участва американска рота с бронирани машини "Страйкър" и се очакват още военни от Италия, Великобритания и Албания.

Според съобщение на Министерство на отбраната адмирал Брауер идва по покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов на официално посещение.. В рамките на визитата председателят на най-висшия военен орган на Алианса ще се срещне и с министъра на отбраната Драгомир Заков.

Военният комитет е най-висшият военен орган на НАТО. Състои се от началниците на щабовете по отбраната (началници на Генерални щабове) на всичките страни-членки. Те се срещат три пъти годишно. Всекидневните задачи се изпълняват от постоянните военни представители на страните-членки, основно тризвездни генерали, в Щаба на НАТО в Брюксел. Те провеждат срещи 1-4 пъти седмично, официално и неофициално.

По време на сегашното посещение на адмирал Брауер в България ще се обсъждат въпроси по усилване на отбраната на югоизточния фланг на НАТО в контекста на войната в Украйна и адаптацията на Алианса в отговор на променената геополитическа среда за сигурност.

В четвъртък началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и председателят на Военния комитет на Алианса адмирал Роб Бауер ще участват в Деня за демонстриране на способности по време на съвместна подготовка на бойна група на учебен полигон „Ново село”, информира "Сега".

 

#НАТО