Обратно към пълната версия на статията »

Зам.-министър прогнозира масови опити за спекула

Зам.-министър прогнозира масови опити за спекула
A A+ A++ A

Високите цени от последните месеци на редица основни хранителни стоки са предизвикани в основна степен от високите цени електроенергията и вносните горива. В последния един месец те бяха допълнително утежнени от кризата в Украйна. Това коментира зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев в студиото на NOVA.

"Вероятно ще има опити за спекула на много места. Всеки търговец в настоящата ситуация вероятно ще се опита да използва несигурността, която се създава на пазара от тези фактори”, предупреди той.

Данчев напомни за проверките, направени от министерството през март, обхващащи пазара на горива и този на основните хранителни стоки. Извършени са общо 523 инспекции от Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

"На няколко места беше открито прилагане на нелоялни търговски практики и имаше случаи, в които обявени на промоция стоки - олио, не са се предлагали или не са предлагани в необходимите количества, които да задоволят възникналото търсене”, уточни зам.-министърът.

Мерките на държавата

Данчев обясни, че през последните месеци правителството е предприело няколко много мащабни мерки, за да компенсира производствените цени в редица сектори. Отчете ресурса, изразходван през бюджета, за компенсиране високата цена на тока. "Мерките, които прилагаме в България, се одобряват и от колегите от МВФ и ги считат за адекватни в настоящата ситуация”, коментира той.

"На първо време ще бъде подпомогната най-засегнатата група от населението - енергийно най-бедните. Те понасят най-голям удар по отношение на цените. Правителството вече обяви и ще го направим - предстояща актуализация на бюджета. Тя се прави, за да се посрещнат нарасналите социални разходи за издръжката на българските граждани”, допълни зам.-министърът.

Към момента той посочи, че не е обсъждано намаляване на ДДС на основни хранителни стоки в коалицията. "Ние от БСП отдавна предлагаме да се намали ДДС за основните стоки от потребителската кошница. Директно подпомагане ще получат всички граждани, отговарящи на съответните критерии”, уточни Данчев.

Тавана на цените определи като непазарна мярка, която обаче вече се прилага в редица страни от ЕС. "Налагането на квоти за потребители и бизнес клиенти е една от възможните мерки за справяне със спекулата и с нарастването на цените. Обсъждаме и тази възможност”, посочи той.

Проверки преди празниците

Зам.-министърът на икономиката и индустрията обяви, че ще има проверки преди празниците. Комисията за защита на потребителите вече е изпратила писма до БАБХ, ДКСБТ и НАП.

"Още тази седмица започват съвместни проверки, за да се предотврати възможната спекула и възможни нарушения на пазара по повод предстоящите празници. Особено внимание ще бъде обърнато на козунаците, яйцата и агнешкото месо”, посочи Данчев.

Цената на олиото

Последната справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за периода 22.03 - 04.04 показва, че цената на олиото се е стабилизирала. Сега на едро тя е 4,75-4,80 лв. за литър. Това означава, че нормалната цена в магазина трябва да е около 5 лв., обясни Данчев.

#спекула #цени #проверки #власт