Обратно към пълната версия на статията »

Заков: Военната техника, която се придвижва през България, е за учения, а не за Украйна

Заков: Военната техника, която се придвижва през България, е за учения, а не за Украйна
A A+ A++ A

Няма придвижване на военна техника през България за конфликтната зона в Украйна, техниката е за учения. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред парламентарната комисия по отбрана.

 "Това се използва за насаждане на страх в българско общество, че, видите ли, български танкове се изнасят за към Украйна или български войници отиват на фронта. Това няма абсолютно никаква връзка с придвижване на каквато и да било техника или въоръжени сили през територията на България за конфликтната зона в Украйна. Ако с такива новини и снимки в социалните медии вървят добри кампании, това са фалшиви новини".

Заков увери депутатите, че военното министерство обмисля варианти за осигуряване на изтребители преди да дойдат закупените от страната ни Ф-16. Обмисля се вариант и да бъде удължен ресурсът на МиГ-29.

"Работим активно, включително по възможности с нашите съюзници. Не работим нито с Русия, нито с Беларус по евентуалните възможности за удължаване на МиГ-29 възможно най-дълго, за да затворим този възможен период на разлика. Основната идея е българските военновъздушни сили да не загубят способност".

Снимка: МО

#Драгомир Заков #МО #военна техника #Украйна