Обратно към пълната версия на статията »

Урсула фон дер Лайен разкри важна новина за България

Урсула фон дер Лайен разкри важна новина за България
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи оценката на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост, като обяви, че днес Комисията му дава зелена светлина. 

„Благодаря за топлото посрещане! С нетърпение очаквам нашето посещение в Софийския университет. Знам, че това е мястото, където са върховите постижения на България. Ние говорихме за това, че трябва да съчетаем върховите постижения в науката с бизнес сектора за разработване на продукти. Знам, че има изключителни проекти”, обясни Фон дер Лайен.

„Днес Европейската комисия дава зелена светлина на Плана на България. Това е изключителен план, почти 60% от него подкрепя зеления преход - това е важно и добре дошло. Имаме нужда България да е с нас по пътя към климатична неутралност в ЕС”, допълни председателят на ЕК.

Фон дер Лайен определи българския план като „много добър” и като един от най-зелените, които Комисията е получила. „60% от него са посветени на Зеления пакт. Важно е да имате траектория за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г. Вие утроявате производството на енергия от възобновяеми източници до 2026 г. Също така имате план за постепенно спиране на въглищните електроцентрали. Това е един от най-амбициозните планове, които сме получавали що се отнася до европейския Зелен пакт”, подчерта тя. И спомена, че за България е изключително важно да диверсифицира възможността за достъп до газ.

Председателят на ЕК посочи, че България се насочва към две от основните и важни теми от Механизма за сътрудничество и проверка - реформата на Антикорупционната комисия и отчетността на главния прокурор. „Това са две важни стъпки, които са задължителни като част от Механизма. Така ще постигнете целите си”, категорична бе Фон дер Лайен. 

На въпрос дали Европейската комисия подкрепя предложението за закриването на специализираното правосъдие, създадено именно по предложение на ЕК, тя отговори: „Има много ясен план и цели, които са описани по тази тема. Основното е отчетността. Всяка една система трябва да има взаимен контрол и отчетност. Това са необходимите стъпки за реформи и те са заложени в Плана”.

Планът беше предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания.

Актуализираният план на кабинета „Петков” включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г. За целта България ще получи над 12 млрд. лева европейско финансиране.

 

 

#Урсула фон дер Лайен