Обратно към пълната версия на статията »

Здравни агенции на ЕС: Няма доказателства за полза от четвърта доза ваксина

Здравни агенции на ЕС: Няма доказателства за полза от четвърта доза ваксина
A A+ A++ A

Здравните агенции на ЕС заявиха в сряда, че няма доказателства в подкрепа на използването на четвърта доза от разработени от Pfizer и Moderna ваксини срещу COVID-19 сред населението като цяло, но те препоръчват втора бустер доза за хора на 80 и повече години.

В Европейския съюз няма ясни доказателства, че защитата с ваксини срещу тежко заболяване намалява значително при възрастни с нормална имунна система на възраст 60-79 години, съобщиха съвместно изявление Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Те обаче предупреждават, че може да се наложи да се обмисли четвърта доза в тази възрастова група, ако епидемиологичната ситуация се промени. И двете агенции се съгласиха, че четвърта доза може да се дава на възрастни над 80 години.

Тази препоръка дойде седмица, след като европейските здравни министри призоваха изпълнителната власт на блока да подкрепи четвъртата ваксина срещу COVID-19 за хора над 60 години, за да повиши имунитета при липса на ваксини, които конкретно предпазват от варианта Омикрон.

Проучване от Израел показа, че възрастните граждани, които са получили втора бустерна ваксина срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech, имат 78% по-ниска смъртност от болестта, отколкото тези, които са имали само една. Агенциите на ЕС заявиха, че няма убедителни доказателства за "добавена стойност от четвърта доза" при тези на възраст под 60 години.

Агенциите ще обмислят кое е най-подходящото време за допълнителни дози, като евентуално се възползват от актуализираните ваксини, когато кампаниите за реваксинация започнат през есента.

Източник: "Дневник"

#ковид ваксини #ЕС