Обратно към пълната версия на статията »

Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел отиват в Киев при Зеленски

Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел отиват в Киев при Зеленски
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел ще пътуват тази седмица до Киев.

Новината съобщи в Туитър говорителят на Комисията Ерик Мамер.

Европейските представители ще се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски. Посещението им ще предшества насрочената за 9 април във Варшава кулминация на кампанията „Да се изправим в защита на Украйна“. Целта й е да се мобилизират правителства, институции, хора на изкуството, дружества и отделни лица за набиране на средства в подкрепа на хуманитарните усилия в Украйна и в съседните държави.

Същевременно властите на Литва са започнали разследване за трафик на 43 украински деца за осиновяване. Това съобщи пред Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя припомни отново за опасността от такъв трафик при продължаване на военните действия.

Йохансон съобщи, че от началото на войната в Украйна са загинали 158 деца. Това не трябва да остане безнаказано, каза комисарят, като изтъкна специално ролята за тази цел на Европол и Евроджъст – агенцията на ЕС за сътрудничество при наказателни дела.

Близо 2,5 милиона украински деца са били принудени да напуснат домовете си от началото на войната. Около 2 милиона от тях са преминали границата на ЕС, обяви в ЕП еврокомисарят по демокрация и демография Дубравка Шуица.

#Урсула фон дер Лайен #Жозеп Борел #Володимир Зеленски #Киев