Обратно към пълната версия на статията »

Не се разделяме с ковид, следваща вълна може да има през септември

Не се разделяме с ковид, следваща вълна може да има през септември
A A+ A++ A

Броят на хората, които са получили две дози ваксина плюс тези, които са прекарали заболяването, са около 4 милиона. Това означава, че другите 2-2 и половина милиона все още са чувствителни към вируса. Евентуална следваща вълна може да има в края на септември. Дотогава ще има относително спокойствие. Това заяви вирусологът и съветник на премиера проф. Радка Аргирова.

"И у нас също се влиза с въпросните документи. Всеки гледа да си пази страната и гражданите. Не бихме искали всичко това да се повтаря. Решението за отпадането на ковид мерките не е взето еднолично. Спазихме напълно начина по който се вземат решенията във връзка с плана за преборване на петата вълна, каза още тя пред БНТ.

"Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено. Пандемията а има, вирусът е тук, много малкият брой ваксинирани хора у нас ни кара да бъдем сериозно вглъбени в цифрите, броя на тестовете, целта е да не изпуснем следващата вълна", заяви Аргирова.

"Нашето обръщение към всички е: силно препоръчителни са нефармацевтичните мерки - носене на маска, спазвне на разстояние, личната хигиена, хигиена на помещенията и проветряване", призова Аргирова.

Някои държави като Испания са обявили COVID-19 за сезонен ресираторен вирус, а други са признали ендемичния му характер. Постепенно вирусът ще бъде приравнен към сезонния грип. Страни, които имат ниско имунизационно покритие, сред които е и България, са причината зелените все още да важат за пътувания, подчерта Аргирова.

#радка аргирова #КОВИД-19