Обратно към пълната версия на статията »

Washington Post: Голям е рискът Русия да ползва тактическа ядрена бомба, ако войната зацикли

Washington Post: Голям е рискът Русия да ползва тактическа ядрена бомба, ако войната зацикли
A A+ A++ A

Притеснението на световната общност относно възможността Русия да използва ядрено оръжие по време на атака срещу Украйна надхвърля реалните рискове, пише американското издание The Washington Post . Руската федерация обаче е натрупала огромен брой тактически ядрени бойни глави, което не е регламентирано от договорите за неразпространение на оръжия за масово унищожение.

Ето превод публикацията на WP Защо светът е толкова загрижен за руските тактически ядрени оръжия:

Русия е въоръжена до зъби с ядрени бойни глави, които някои анализатори се опасяват, че може да ги използва за ескалация на конфликта, ако почувства, че губи. Западните партньори на Украйна също имат ядрени оръжия, което означава, че конфликтът - ако излезе извън границите на Украйна - изправя ядрените сили една срещу друга.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза миналата седмица, че Русия трябва да спре своята "опасна и безотговорна ядрена реторика" и предупреди, че тя "никога не може да спечели ядрена война".

Едва наскоро Русия се опита да разсее страховете: говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в понеделник, че „никой не мисли“ за използването на ядрено оръжие. Но въпреки че мирните преговори са обнадеждаващи, достоверността на руските изявления остава ниска след многократните твърдения на Москва, че няма да нахлуе в Украйна.

Изглежда като ехо от Студената война, но оттогава стратегическият пейзаж се промени. Тогавашните уравнения относно риска от взаимна употреба на ядрени оръжия  (които никога не са били прости) се усложняват от наличието на тактически бойни глави, които Русия складира. Те са далеч по-малко мощни от бомбите, хвърлени от Съединените щати върху японските градове Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война. Експертите се опасяват, че дори малки бойни глави могат да нарушат глобалното ядрено табу.

Сара Бидгуд, директор на Програма Евразия в Центъра за изследване на неразпространението на Джеймс Мартин, намери за трудно да оцени заплахата от Русия, използваща тактически ядрени оръжия в Украйна. Но е ясно, че Русия е разчитала на своя ядрен арсенал, включително тактически, за да придобие гъвкавост при управлението на рисковете от ескалация.

„Това означава, че Русия може да въведе ядрени оръжия в конфликт, когато почувства, че е изчерпала конвенционалните възможности и е изправена пред екзистенциална заплаха“, каза Бидгуд. „Трудно е да се прецени, защото нямаме ясна представа къде точно са червените линии на Путин или какво той вижда като екзистенциална заплаха.

Какво представляват тактическите ядрени оръжия?

Стратегическите бойни глави имат огромна мощност и са способни да изравнят цял ​​град със земята. Нестратегическата или тактическа бойна глава е по-малка, но все пак способна да нанесе значителни щети и масова загуба на живот.

Освен в размера и мощността, ключовата разлика се крие в предназначението на двата вида оръжия. Стратегиката е предназначена да нанесе съкрушителен удар в рамките на голяма война. Това беше в основата на традиционния ядрен страх както във Вашингтон, така и в Москва - сценарий на ядрен апокалипсис в стила на д-р Стрейнджлав.

Тактическите ядрени оръжия са предназначени за използване на бойното поле. Някои от неговите типове имат променлива мощност, което ви позволява да калибрирате тяхната експлозивна сила за конкретна атака; други ,наречени неутронни бомби, са проектирани да разпространяват радиация с минимална експлозивна сила.

Какво се знае за руския тактически ядрен арсенал?

Съединените щати и Съветският съюз едностранно намалиха ядрените си програми след разпадането на последния.

Договорът START III за контрол на въоръженията, договорен от президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев през 2010 г., ограничава разполагането на ядрени бойни глави от двете страни върху балистични ракети и бомбардировачи до не повече от 1550. Тактическите оръжия обаче не се регулират нито от този договор, нито от всяко - или друго международно споразумение.

В доклад, публикуван през февруари от Федерацията на американските учени ( FAA), се казва, че Русия има общо 4477 ядрени бойни глави, според груба оценка. От този брой 1588 стратегически бойни глави бяха разположени, а 977 бяха на склад, но готови за употреба. Русия също има на склад 1912 нестратегически бойни глави. FAA отбелязва, че местата за съхранение може да се намират в близост до бази на оперативни сили. Други 1500 бойни глави се смятаха за изтеглени, но все още „до голяма степен непокътнати“.

Междувременно Съединените щати разполагат с 1644 стратегически ядрени бойни глави, разположени, както и 100 тактически оръжия на дежурство в Европа. Други 1984 бойни глави са на склад, от които 130 са тактически.

„Инструмент на слабите“, или какво е значението на тактическото ядрено оръжие за Русия

В края на 90-те години на миналия век, изправени пред икономически проблеми, които оставиха армията на парчета, и унизителна патова ситуация във войната с чеченските сепаратистки лидери, руските лидери очевидно насочиха вниманието си към ядрените технологии. През 1999 г. Владимир Путин, който тогава беше председател на Съвета за сигурност на Русия, каза след среща с тогавашния президент Борис Елцин, че е одобрил „план за разработване и използване на нестратегически ядрени оръжия“.

Западните анализатори твърдят, че през последните години Путин изповядва доктрина "ескалация в името на деескалацията", въпреки че фразата не е използвана в руските официални документи. Доклад на Конгреса, публикуван в началото на март, описва тази предполагаема доктрина: „Руските изявления, съчетани с военни учения, които очевидно симулираха използването на ядрени оръжия срещу членове на НАТО, накараха мнозина да повярват, че Русия може да заплаши да използва своите нестратегически ядрени оръжия за принуждаване или сплашване на съседните държави.”

Адам Маунт, директор на проекта във Федерацията на американските учени, смята, че слабостта на руските конвенционални оръжейни системи може да обясни склонността към заплаха да използва атомната бомба.

„Ако една страна може да постигне целите си без ядрени оръжия, тя го прави. Ядрените оръжия са инструментът на слабите“, каза той.

Може ли ядрена бомба да бъде хвърлена върху Украйна?

Нито една страна не е използвала ядрено оръжие във война от 1945 г. насам. Руските власти обаче многократно са споменавали този потенциал. Путин обяви на 27 февруари, че руските сили за ядрено възпиране са в бойна готовност.

Русия също така показа нови ракетни технологии по време на нахлуването си в Украйна, включително балистичната ракета с въздушно изстрелване "Кинжал", която е способна да достига хиперзвукова скорост, и крилата ракета с голям обсег на действие "Калибр".

И двете се считат за ракети с двойна употреба, обяснява Маунт. Тоест, те могат да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави. Това е сериозен проблем за западната армия, защото никой не може да знае дали предстои ядрена атака, докато една от ракетите не избухне. Все още обаче няма признаци Русия да е изтеглила тактическите си бойни глави от съхранение, добави говорителят на FAA.

Bidgood оценява риска от използването на нестратегически оръжия в Украйна като нисък, но нарастващ.

„Путин изглежда уверен, че може да използва завоалирани заплахи и сигнали за ескалация и деескалация за свои собствени цели. Но това е много опасна игра, лесно може да доведе до недоразумения и погрешни тълкувания“, каза анализаторът.

Маунт смята, че загрижеността на световната общност относно използването на ядрени оръжия в Украйна „много надвишава реалния риск“, поне засега. „Рискът се увеличава, когато Путин става все по-отчаян, но остава фактът, че използването на ядрени оръжия няма да му помогне да спечели войната и няма да принуди Вашингтон да спре да подкрепя Киев“, каза той.

Все още не е ясно как ще реагират САЩ, ако Русия използва тактически ядрени оръжия. Украйна не е съюзник в НАТО и Договорът за колективна отбрана не се отнася за нея. Американските служители обаче предупредиха колко сериозно биха приели подобен инцидент.

През 2017 г. тогавашният генерал от ВВС Джон Хайтен възрази срещу твърдението, че тактическите ядрени оръжия всъщност са нещо различно от стратегическо. Хайтен, който по това време беше ръководител на стратегическото командване на САЩ, описа възможния отговор на използването на такива оръжия.

„Това не е тактически ефект. И ако някой използва нестратегически или тактически ядрени оръжия, Съединените щати ще реагират стратегически, а не тактически, защото това ще означава преминаване на линия, която не е преминавана от 1945 г.“, каза генералът.

#Русия #ядрено оръжие #война