Обратно към пълната версия на статията »

Повече от 100 грама орехи на ден вредят на черния дроб

Повече от 100 грама орехи на ден вредят на черния дроб
A A+ A++ A

Оказва се, че въпреки безспорната си полза, орехите не са никак безобиден продукт, казват експерти в диететиката и диетологията. Първо, те могат смело да се включат в групата на най-калоричните продукти. В 100 г орехи се съдържат повече от 550 калории. 

Затова съветват да ограничим дневната доза до 30, най-много 50 грама и то от добри сортове. Порция орехи над 100 грама може да стане причина за диария и да повлияе пагубно на черния дроб. Наред с това обаче, ядките като цяло, но особено орехите, съдържат много фитоестрогени, които помагат на организма да запази младостта си по-дълго време. 

Редовната им консумация, но в рамките на нормата, както препоръчват експертите, понижава риска от смърт заради рак, а също и от сърдечни и респираторни заболявания. 

В медицинското списание „Нова Англия” са публикувани резултати от мащабно изследване, в което са взели участие почти 120 хиляди души, пише zdrave.to.

Били наблюдавани в продължение на 30 дни. И се оказало, че рискът от смърт при онези, които ежедневно включват в менюто си орехи, е с 20% по-нисък. Ядките и особено орехите, са богати на ненаситени мастни киселини и съединителна тъкан, които на свой ред понижават холестерола, попадащ в кръвотока.

По този начин шепа орехи са своеобразна профилактика на инфарктите и инсултите. А витамините, минералите и антиоксидантите в тези чудесни ядки допринасят за поддържане на имунната система. Важното е да се спазва мярката, оптималната е не повече от 2 ореха на ден.

#орехи #полза #вреда