Обратно към пълната версия на статията »

"Кинжал" - неуязвимите руски хиперзвукови ракети

"Кинжал" - неуязвимите руски хиперзвукови ракети
A A+ A++ A

Русия съобщи, че вече за втори път е използвала хиперзвуковите ракети "Кинжал" в Украйна. Ракетите, разработени по нареждане на Кремъл, могат да променят височината и посоката си при екстремно висока скорост и по този начин да заобикалят вражеските системи за противовъздушна отбрана. 

Ракета "Кинжал" е била изстреляна за първи път в петък, унищожавайки подземен ракетен арсенал на украинските военновъздушни сили, обяви говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков. Лагерът бил разположен край западното украинско градче Делятин. Според военни експерти това е първият път, в който Русия използва тези оръжия във въоръжен конфликт. При следващото руско нападение с "Кинжали" е била унищожена "голяма база за съхранение на горивно-смазочни материали на украинските въоръжени сили в района на селището Константиновка", съобщават от руското министерство на отбраната.

"Непобедими" ли са ракетите "Кинжал"?

След първото успешно изпитание на ракетите "Кинжал" през 2018-а година, руският президент Владимир Путин ги обяви за "непобедими". Така ли е наистина? 

Поводът Кремъл да даде нареждане за разработването на тези ракети бе желанието да бъде заобиколен американският ракетен щит в Европа. Според военния експерт Василий Кашин ударът срещу Украйна е бил подходящ за първото тестване на "Кинжал" на терен, защото подобно хранилище трудно може да бъде унищожено с конвенционални ракети. 

Ракетите "Кинжал" достигат скорост от около 12 хиляди километра в час. Те са дълги към осем метра и могат да бъдат натоварени с до 480 килограма взривно вещество или ядрена глава. Русия твърди, че новите ракети имат обсег, достигащ до 2000 километра. При това положение "Кинжал" може да достигне до повечето големи градове в Европа в рамките на между 10 и 30 минути. Хиперзвуковите ракети се изстрелват от руските изтребители МиГ-31 и така обхватът им се разширява с изминатото от самолетите разстояние. Двигателят на ракетата се задейства на безопасно разстояние от изтребителя.

Невиждана скорост и маневреност

Скоростта и мобилността на хиперзвуковата ракета на Путин "Кинжал" са нейните най-коварни характеристики. Ракетата е дори по-бърза от конвенционалните свръхзвукови оръжия. И за разлика от балистичните ракети, остава много маневрена до края на полета. Това оставя на вражеската противовъздушна отбрана изключително кратко време за реакция.

След изстрелването "Кинжал" се издига на височина от 18 до 20 километра. Тя вероятно се управлява с т.нар. система ГЛОНАСС (Глобална навигационна спътникова система). Тъй като ракетата може да променя височината на полета си, маневрирането за избягване на насрещни удари е възможно по всяко време.

Може ли Западът да се защити срещу тези ракети?

Не само Русия притежава подобен тип оръжие - според Франс прес такива ракети има и Китай. Северна Корея разполага поне с прототипи. В продължение на години САЩ също инвестират милиарди долари в разработването и производството на хиперзвукови оръжия. Основният проблем при тях се оказват изключително високите температури, които се достигат по време на полета.

Западните отбранителни системи изостават. "Ние нямаме защитни средства, които биха могли да попречат такова оръжие да бъде използвано срещу нас", призна генералът от военновъздушните сили на САЩ Джон Хайтън през 2018-а година. Доклад от Мюнхенската конференция по сигурността през 2019-а година стига до следното заключение: "Хиперзвуковите ракети с тяхната комбинация от скорост и маневреност могат да преодолеят всички настоящи системи за противоракетна отбрана и радикално да намалят времето за реакция на атакуваните". Украйна очевидно изпитва това на гърба си. 

Източник: Дойче веле

 

#Русия #хиперзвуково оръжие #кинжал