Обратно към пълната версия на статията »

Ето кога отпадат COVID тестовете за учениците (ВИДЕО)

Ето кога отпадат COVID тестовете за учениците (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Решението за отпадане на тестването на учениците е на Министерството на здравеопазването, защото те следят за здравето на децата, посочи министърът на образованието Николай Денков.

"В момента правилата са, че ще отпадне тестването на учениците, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000. Към края на миналата седмица 60 общини бяха в тази ситуация. Голяма част от децата вече не се тестват. Важно е как ще се развие ситуацията в следващите дни", посочи той.

"Има успокояване, има спадане. Ние следим колко са карантинираните ученици и учители, но след това правилата ги задава Министерството на здравеопазването", добави Денков.

Денков бе попитан и колко деца има вече в българия от Украйна и как ще бъдат интегрирани в образователната ни система. "Към края на миналата седмица имахме около 11 300 деца и младежи в България от Украйна, част от тях може и да излязат от страната. Около 20 000 деца могат да бъдат включени в нашата образователна система без съществена реорганизация. Много важно е първо да бъдат настанени семействата. Те трябва да подадат молби към регионалните образователни управления и те ще бъдат насочени към свободните места в училище. Ако това, което се случва в Украйна, продължи, тогава ще се наложи друга организация - да се отварят паралелки. С колегите обсъждаме да можем да стигнем до около 100 000 деца. Имаме и около 6 500 места в  центровете за личностно развитие, където също могат да влязат украинските деца за извънкласни дейности.", обясни той.

Деца, които имат двйно гражданство, могат веднага да бъдат включени в системата. Има подадени документи от такива семейства, очакваме здравните власти да кажат кога могат да влязат в образователната система, добави още Денков.


#Денков #ковид #пандемия #пандемия коронавирус