Обратно към пълната версия на статията »

Последните туристи се прибраха от Испания, ще търсят правата си

Последните туристи се прибраха от Испания, ще търсят правата си
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Последните туристи, които бяха блокирани в Испания, пристигнаха късно в понеделник в България и се заканиха да търсят правата си, след като туристическата компания, с която пътували, ги върна в страната с два дни закъснени.

При пристигането си проф. Боян Лозанов заяви, че за тези два дни „нито фирмата, нито министерството е осигурило капка водица и никаква храна”, информира Би Ти Ви.

Българите разказват, че спомените от пътуването започнали да избледняват, след като прибрали багажа в петък, пътували с автобус в събота до Мадрид, а в неделя спали във фоайето на хотела, докато не ги настанят по стаите им.

Туристическата компания не могла да им осигури пари за харчене, защото в събота и неделя банките не работели.

„Харчихме от нашите средства, те бяха ограничени, защото знаехме, че се връщаме. Когато се връща човек... бяхме си премерила лекарства, които взимаме”, коментира туристка.

От туристическата агенция казват, че чартърният полет от София, който е трябвало да прибере българските турсити от Марбея, така и не излетял.

Тогава започнали да мислят как да ги приберат у дома.

„Всеки от тях си има договор и може да се обърне към агенцията. Аз се погрижих да ги върна живи и здрави”, заяви Десислава Алексиева, представител на туроператора.

Бедствалите туристи ще получат по 50 евро компенсация всеки.

В момента Комисията за защита на потребителите проверява фирмата и ако се докаже, че е нелоялна към клиентите, може дори да й се отнеме лицензът.

„Проверява се дали самият туроператор, още преди да замине групата, е знаел, че няма да има възможност да ги върне навреме”, обясни Иво Маринов, зам.-министър на туризма.

Завърналите се казват, че почиват зад граница вече 12 години, но такова нещо никога не им се е случвало.

Пътуването до слънчева Испания се превърна в кошмар за около 80 българи.

На отиване те стигнали до прочутия курорт Марбея след около три часа полет, а връщането им продължи два дни. Трябвало да тръгнат в петък вечерта, но полетът им бил отменен неясно за кога.

#туристи #Испания #почивка #туроператор #дело #права #Комисия за защита на потребителите #проверка #туристическа агенция