Обратно към пълната версия на статията »

Кантарджиев с позитивна прогноза: Може би постигнахме колективен имунитет

Кантарджиев с позитивна прогноза: Може би постигнахме колективен имунитет
A A+ A++ A

С ваксинирани и преболедували може би постигнахме колективен имунитет. Това каза проф. Тодор Кантарджиев по БНР.

Цяла седмица имаме вече и намаляване на броя на смъртните случаи. А данните сочат, че в областите, в които ваксинационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска.

“Омикрон премина през голяма част от българското население. Хората с бустер го прекараха по-леко, за децата също се доказа, че по-леко го боледуват при “Омикрон” варианта. Проблем с добрия изход от болестта има отново, както и при Делта вариант и Уханския вариант, при възрастните, при хората с хронични заболявания, които не са се ваксинирали все още. А точно те у нас не бяха обект на засилена информационна кампания, че трябва да се ваксинират. И затова точно такива пациенти сега са в болница отново, като при предишните вълни”, обобщи той.

Експертът припомни, че въпреки, че войната е водещата тема, “коронавирусът съществува и заплахата за здравето както за отделния човек, така и за обществата продължава. Важно е да отбележим обаче, че първо започнаха да намаляват новите случаи на заразените в най-засегнатите области в страната, като първо това се вижда за областите – Благоевград и София – град. Последно и с по-бавни темпове намаляват новозаразените във Варна и Източна България. Това доведе и до намаляването на натиска върху болниците, като аз следя ежедневно тези процеси за лечебните заведения в столицата”.

#имунитет #коронавирус #България