Обратно към пълната версия на статията »

Кирил Петков: Свободата не идва даром, а със саможертвата на руснаци и украинци

Кирил Петков: Свободата не идва даром, а със саможертвата на руснаци и украинци
A A+ A++ A

Премиерът Кирил Петков с изказване по повод 3 март. По думите на министър-председателя датата 3 март 1878 г. за българите е синоним на думата "свобода”.

Петков добавя, че свободата не се добива с еднократен акт, а идва дълго мечтана и изстрадана. "Свободата е най-ценното право на човека. Свикнали сме да я приемаме за даденост, но в дни като днешния е редно да си дадем сметка, че без нея нищо друго няма стойност. Наша отговорност е да я пазим и отстояваме всеки ден”, посочва премиерът.

Министър-председателят посочва: "Свободата идва с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани, със саможертвата на хилядите загинали воини - руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, румънци. На този ден можем само да кажем: Благодарим!”, заявява Петков. 

Цялото изказване на премиера: 

"В многовековната история на България има много примери за духовно величие, героизъм, които ни изпълват с гордост. Има обаче една дата, която за нас българите е синоним на думата свобода. Това е 3-ти март 1878 г.

Преди 144 години българският народ прави решителна крачка към свободата, към възстановяване на държавността, утвърждаване на България като суверенна държава.

Свободата не се добива с еднократен акт. Тя идва дълго мечтана и изстрадана. Тя е резултатът от продължителен и труден процес, който започва с духовното възраждане и борбата за църковна независимост. Минава през хайдушките пътеки и нелегалните комитети на Левски. Възкръсва от пепелищата на Априлското въстание.

"Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество", пише Христо Ботев и начертава пътя на саможертва в името на свободата.

Свободата е най-ценното право на човека. Свикнали сме да я приемаме за даденост, но в дни като днешния е редно да си дадем сметка, че без нея нищо друго няма стойност. Наша отговорност е да я пазим и отстояваме всеки ден.

Свободата не идва даром. Тя идва с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани, със саможертвата на хилядите загинали воини - руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, румънци. На този ден можем само да кажем: Благодарим”, гласи празничното слово на премиера.

#Кирил Петков #3 март