Обратно към пълната версия на статията »

5% увеличение на учителските заплати обеща Игнатов

5% увеличение на учителските заплати обеща Игнатов
В бюджета на министерството 63 милиона се дават допълнително и според Игнатов те трябва да увеличат стандарта за издръжка на ученика, което ще се отрази и на този на учителите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 1 януари 2013 г. заплатите на учителите ще бъдат увеличени с близо 5%, съобщи в Бургас министърът на образованието и науката Сергей Игнатов.

Той уточни, че увеличението ще бъде различно за всяко училище в зависимост от делегираните бюджети и грижата на кметствата по градове за тях.

„Нека да се приеме бюджетът, защото там, където има повече деца, по-добро управление и има повече натрупани средства, естествено е, че ще получат повече учителите“, каза още Игнатов, цитиран от Дарик.

По думите му проектобюджетът тепърва ще се обсъжда, ще има предложения от депутатите от различните парламентарни групи, но парите във функция „Образование“ ще бъдат повишени най-малко със 121 млн. лева.

„Бюджетът за образование става близо 3 млрд. лв. Ако добавим и 520 милиона европейски пари, с които тази година стартирахме проекти за квалификация на учители и всякакви дейности, свързани с образованието, значи ще управляваме над три милиарда за следващата година“, уточни просветният министър.

В бюджета на министерството 63 милиона се дават допълнително и според Игнатов те трябва да увеличат стандарта за издръжка на ученика, което ще се отрази и на този на учителите.

„За да стане това, трябва да се договорим със социалните партньори и аз като министър да направя нова наредба за минималната работна заплата, защото аз не определям заплатата, но там се договаря колко трябва да бъде минималната“, обясни министър Игнатов.

#Сергей Игнатов #министър на образованието #младежта и науката #заплати #учители #Бургас