Обратно към пълната версия на статията »

Министър Йорданова: Скоро ще поискам уволнението на Гешев

Министър Йорданова: Скоро ще поискам уволнението на Гешев
A A+ A++ A

Възможно най-скоро ще подготвим и внесем искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев." Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова на брифинг във връзка с решението на Конституционния съд, което тълкува, че министърът на правосъдието има това правомощие.

"Това е една от важните гаранции срещу капсулирането на съдебната власт. В резултат на анализ на действията и бездействията на главния прокурор ще започнем процедура", заяви Йорданова.

По думите й важна последица от решението на КС е, че Висшият съдебен съвет трябва да разгледа по същество искането на правосъдния министър.

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев допълни, че във ведомството има сигнали от граждани и юридически лица "за определени действия на Иван Гешев, че в качеството си като главен прокурор е уронил престижа на съдебната власт. Работим по тези сигнали, преценяваме внимателно кои заслужават да бъдат отнесени на вниманието на пленума на съдебния съвет", заяви Дечев.

В отговор на Гешев, който смята, че срещу него се води политическа атака, Йорданова каза: "Ние като Министерство на правосъдие ще подготвим конкретни факти и обстоятелства за уронване на престижа на съдебната власт, те са свързани с конкретни, действия и решения. Няма нищо политическо в това".

"Откога законова процедура е политическа атака?", попита заместник-министър Дечев.

През лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов сезира съда, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли като недопустимо искането му за отстраняване на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев.

Един от спорните въпроси по време на дебата във ВСС около искането за оставката на Гешев миналата година беше дали изобщо съществува законова възможност за подобно искане. Дебатът около конкретното искане и обсъждането на конкретните основания за оставката на Гешев бе отклонен от членовете на съвета и заменен от дискусия за процедурни и законодателни възможности, а ВСС отхвърли искането.

#Надежда Йорданова