Обратно към пълната версия на статията »

Юруш към Одрин: Пълните хладилника+килера догоре за 100 лева - вижте цените

Юруш към Одрин: Пълните хладилника+килера догоре за 100 лева - вижте цените
A A+ A++ A

Около 100 лева са необходими на българина, за да натъпче хладилника и килера с храна за две седмици за семейство от четири членове на пазар в турския град Одрин.

Това изчисли проверка на „Телеграф“ на базата на цените, обявени в местните супермаркети. Изданието уточнява, че на фермерските пазари и борсите покупките може да излязат още по на сметка.

Цените на храните са горе-долу същите, каквито бяха и в края на годината, въпреки че турската валута се обезцени още и за 1 лв. в момента можеш да си купиш 7,74 техни лири.

Причината е, че местните търговци заради обезценяването леко покачват цените на продуктите, за да не са на пълна загуба, коментираха сънародници, които редовно пътуват до съседите.

Какво може да си купи българинът за стотина лева при една обиколка на магазини, борси и пазари в Одрин?

За по-малко от 100 лв. нашенецът може да напълни торбите с храна. А именно 12 яйца за 1,60 лв., 3 кг местно сирене за 17 лв., 3 кг селско сирене за 10,80 лв.,1 кг маслини за 5 лв., 1 кг шамфъстък за 12 лв., 2 кг техен колбас за 10 лв., 1 кг телешко или вид червено месо за 8,70 лв..

В стотачката влизат още 10 пресни салати, които там излизат 4,40 лв., а бройката е 40 ст. Лев и половина за три кила зрял лук, 2 лв. за 5 кила картофи, 1,40 лв. за килограм ориз, 2 лв. за пет кила краставици , 2,22 лв. пък струват 3 килограма оранжерийни домати.

Към покупките добавяме и литър прясно мляко от 74 ст., половинка прясно изпечен хляб за 39 ст. Остават още малко пари, с които нашенци допълват саковете с буркани местни туршии, патладжани, кори за баници. В повечето случаи буркан излиза под един лев.

В същото време глава родна салата (маруля) струва 1,80 лв., кило краставици у нас е по-скъпо от най-скъпия кашкавал при съседите и в зарзаватчийниците върви за 7,80 лв., кило розови гръцки домати удари 5,80 лв. в София, а връзка пресен български лук е 1,20 лв., няколко репички се продават за 1,60 лв., установи проверка на „Телеграф“.

Българските краставици са кът, защото оранжериите затварят врати заради високите цени на газа. Литър българско прясно мляко върви между 1,90 лв. и 2,20 лв., най-евтиното сирене с палма е около 5-6 лв. - толкова, колкото струва зрял кашкавал в Турция.

Пътуване с автобус отиване и връщане от София до Одрин излиза най-много 50 лв. А хапването в средно скъп ресторант за двама с типичните турски чорби, кебапи, ориз е най-много 15 лв.

#Одрин #пазар