Обратно към пълната версия на статията »

43 процента от столичани са с поне 2 игли

43 процента от столичани са с поне 2 игли
A A+ A++ A

През последния уикенд 1124 души са ваксинирани във ваксинационните центрове на Столична община, като имаме спад спрямо първите седмици на тази година, обяви заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов.

"През първия уикенд стартирахме с 3500 души, втория уикенд 2000, а сега сме на 1124. Първите коридори бяха открити през месец май миналата година. Искахме да дадем достъп на хората в извънболнична среда, да бъдат ваксинирани в парковете, защото са много по-приятни през пролетта. Имаше огромен интерес. В парковете в София до началото на лятото работиха ваксинационните центрове. По-късно с помощта на големите търговски центрове ги преместихме там, защото лятото стана твърде горещо, за да се работи на открито", каза Барбалов.

По думите му интересът към ваксинацията се определя от вълните на нарастване на пандемията - когато има много заразени има и много желаещи за ваксиниране.

Според статистиката 43% от хората в София са ваксинирани, както и 62% от медицинските работници.

"В София процентът на ваксинирани е с 10% по-висок от този в страната. Близо 43% от хората в София са ваксинирани, като броят на ваксинирани при хората на 65 години е над 53%, а при медицинските работници е 62%. Това се дължи на добрата работа на общината и РЗИ", смята заместник-кметът.

Той уточни, че през уикендите хората предпочитат да се ваксинират в моловете, а през седмицата - в ДКЦ-тата.

#ваксинация