КОВИД кризата: Почти цяла България пламна в тъмночервено

26 януари 2022, сряда / 14:45;
КОВИД кризата: Почти цяла България пламна в тъмночервено

Рекорден брой нови заразени с COVID-19 отчитат здравните власти за последното денонощие. От днес почти цяла България е в тъмночервената зона, след като Разград и Търговище също преминаха прага от над 500 заразени на 100 000 души. Единственото изключение за момента остава област Кърджали. Средната заболеваемост за страната се покачи на 1582 заразени на 100 000 души.

В Националния център по заразни и паразитни болести, чрез секвениране, са анализирани 234 клинични проби на коронавирус. Те са взети от пациенти с COVID-19 в периода 03-13 януари.

При 129 (55.1%) проби се установи вирусен вариант Омикрон, а при 105 (44.9%) - варианта Делта. Най-голям брой от случаите на новия вариант са засечени в град София. На второ място се нарежда Стара Загора.

Съкращаването на срока на валидност на зелените сертификати от една година на 9 месеца не е дискриминация, твърдят адвокати по медицинско право, а напротив. При липсата на подобен документ може да се стигне до сериозни рестрикции за пътуване, което вече ще ограничи правата ни за придвижване.

„Към момента все още се приема, че зелените сертификати са по-добрият инструмент в сравнение с това да се затварят граници, когато има вълни на епидемията. Другата цел беше да се уеднаквят режимите за преминаване на границите, тъй като всяка държава беше въвела различни изисквания по отношение на карантина и тестове”, казва Мария Шаркова.

За дискриминация, според адвокат Шаркова, може да се говори ако няма налични ваксини за всички граждани или достъп до лаборатории, осигуряващи тестове. Сега пред хората с две дози, на които документът изтича, има три други възможности за пътуване.  „Да си поставят бустер,след който сертификатът ще бъде безсрочен, могат да си направят тест и при отрицателен резултат да посетят избраната дестинация или пък да докажат, че са преболедували”, посочва тя.

Очаква се съвсем скоро да има и нови възможности за избор на ваксина, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов - т.нар. „адаптирани препарати”.

„Такива, които да бъдат с по-сериозна ефикасност спрямо настоящите варианти на вируса. Едната посока е да се разработи едновалентна ваксина, която да бъде ефективна спрямо варианта Омикрон”, заяви той.

Предстои и одобрение на ЕМА за две лекарства срещу COVID-19 - на Merk и Pfizer. Те ще са във вид на таблетки, които се приемат в първите дни след заразяването, за да предотврати тежко протичане. Засега обаче в страната ни има само доставки на моноклонални антитела за лечение на по-сериозните случаи на инфекцията.

България разполага и с достатъчно налични ваксини от всички одобрени препарати, допълни Богдан Кирилов.