Обратно към пълната версия на статията »

Петков, министри и депутати тайно рониха сълзи на филма за Петя Дубарова

Петков, министри и депутати тайно рониха сълзи на филма за Петя Дубарова
A A+ A++ A

Премиерът Кирил Петков и министрите на културата Атанас Атанасов, финансите Асен Василев и иновациите и растежа Даниел Лорер поздравиха екипа на филма „Петя на моята Петя” по време на официалната премиера на лентата в четвъртък вечерта.

Гостите бяха посрещнати от актьорите Александра Костова, Алиса Атанасова, Юлиан Вергов, Емил Марков, Моньо Монев, Алена Вергова, Мартин Методиев, режисьора Александър Косев, сценаристите Нели Димитрова и Валентина Ангелова, оператора Иван Вацов, композитора Георги Стрезов, изпълнителката на основната песен към саундтрака на филма Рени Попминчева, поетесата Гергана Турийска и продуцента Николай Урумов.

"Благодаря на целия екип. Това беше един от най-вълнуващите филми, които съм гледал напоследък. Обикновено един филм те развълнува, изненадва, разплаква и този филм имаше уникалното свойство да го направи няколко пъти. Това показва как българското кино може да бъде на едно невероятно ниво. Аз съм сигурен, че този филм ще има огромен успех и дава надежда на всички нас, че си заслужава да инвестираме в българската култура. Тук е министърът на финансите и по време на филма каза: „Увеличаваме бюджета за кино“.

Наистина съм трогнат от това, което сте направили. Страхотна мотивация, миля, че Петя ни дава един добър урок на всички“, сподели след прожекцията министър-председателят на Република България Кирил Петков.

Сред гостите на събитието бяха Иван Лечев, Владимир Ампов–Графа, Михаела Маринова, Дария Симеонова, Китодар Тодоров, Йоана Драгнева, Недялко Богданов, Павел Колев и Христо Стефанов от „Павел Колев и Ицака“, Поли Недкова, Стаси Кара, Елица Бехар и много други сценаристи, актьори, продуценти, изпълнители, инфлуенсъри и светски личности. След края на прожекциите актьорите и създателите на „Петя на моята Петя“ се поклониха пред публиката в пълните зали и получиха възторжени аплодисменти. А гостите определиха филма като „много силен и смислен, най-доброто от българското кино през последните години, красив и емоционален, запомнящ се, задължителен за преживяване на голям екран.“ Вълна от емоционални сторита и постове заля социалните мрежи веднага след края на събитието. „Аз пожелавам „На добър час“. Ние, каквото можахме, направихме. Пожелавам филма да бъде гледан от много хора и зрители, защото Петя го заслужава“, сподели режисьорът Александър Косев.

„Срещите с публиката винаги ни зареждат с положителна енергия и ни показват колко е важно да се правят вдъхновяващи български филми. За нас е чест да представим „Петя на моята Петя“ на официално събитие в София и се надяваме, че посланията във филма докосват сърцето ви. Ако поне мъничко се почувствате като Петя, споделете емоцията през канала на филма в Инстаграм и Фейсбук. Ще ви чуем. Защото #АзСъщоСъмПетя“ – сподели продуцентът Николай Урумов след края на прожекцията. „Петя на моята Петя“ вече е на голям екран във всички кина в страната и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И има ли я още системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“. Историята е вдъхновена от живота и творчеството на талантливата Петя Дубарова, оставила ярка следа в българската поезия със своя младежки устрем и непоколебим дух.

През април се навършват 60 г. от рождението на поетесата

През април 2022 г. се навършват 60 години от раждането на забележителната поетеса, което е и повод филмът да припомни коя е тя и какво невероятно наследство е оставила за поколенията, преди да си отиде от този свят само на 17 години.

За екипа на продукцията „Петя на моята Петя“ е кауза, с която всеки е обвързан емоционално. Ето защо в чест на Петя Дубарова с кината е договорена възможност за групови посещения на ученици на промоционална цена с включен безплатен билет за учител. Целта е творчеството на Петя Дубарова да получи широка разгласа и нейните идеали да достигнат до подрастващите в цялата страна. Нужно е само желаещите да се свържат с най-близкото до тях кино. „Петя на моята Петя” има субсидия от Националния филмов център и е подкрепен финансово от Община Бургас. Продуцент е Николай Урумов, „БЪФ пикчърс”, копродуцент е Кръстьо Ламбев „Консепт студио”. Актрисата Александра Костова получи награда за главна женска роля от международното жури на фестивала „Златна роза“ 2021 за превъплъщението си в младата и борбена Петя Монова.

#Петя за моята Петя #премиера