Обратно към пълната версия на статията »

Ледена епоха в събота: Застудяването продължава, снегът се завръща

Ледена епоха в събота: Застудяването продължава, снегът се завръща
A A+ A++ A

През нощта срещу събота облачността от северозапад ще се увеличи и в северозападните райони и Северозападния Предбакан ще бъде разкъсана, с чести валежи от сняг, но до сутринта процесите ще спират. Над останалата част от страната валежите ще спират и облачността ще намалява до предимно ясно време. Вятърът ще се усили, а в Дунавската равнина и в източните райони ще е силен северозападен и с него ще нахлува по- студен въздух. 

Минималните температури ще се понижат и ще са между минус 7°С и минус  2°С. Най-ниски очакваме да са те в планинските райони от Западна България - до минус 9°-11°С.

До обяд облачността в страната отново ще се увеличи до значителна и на много места ще превали слаб сняг. По-значителни ще са валежите в Югозападна България , Предбалкана и Средногорието. Очакваната нова снежна покривка ще е между 5-15 см. 

Очакваните максимални температури ще бъдат между минус 4° и плюс 2°. Малко по-високи очакваме да са те в Югозападна и крайните Югоизточни райони – около 3°С.

Времето в планините ще е облачно и с валежи от сняг. Ще продължи да духа силен, по билата - и временно бурен вятър от северозапад. Продължава да остава висок рискът от лавини на Витоша, Пирин и Рила. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 9°, на 2000 метра - около минус 17°.

Времето по Черноморието - Облачността в източната част от страната ще е значителна. Ще духа до умерен северозападен вятър. Понижението на температурите през деня ще продължи и очакваните максимални ще бъдат между 2° и 4°.

Времето в София - През нощта срещу събота облачността от северозапад ще се увеличи и в Софийската котловина ще превали слаб сняг. След полунощ и в сутрешните часове валежите постепенно ще спират. Минималните температури в София ще са много ниски – до -9°С, а максималните – до едва минус 2 °С. Следобед времето отново ще се влошава - облачността от северозапад ще се увеличи и до вечерта ще започнат нови валежи от сняг. 

Прогноза за ФПЧ - Не се очакват замърсявания в големите градове - нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето на Балканите - Ще е облачно и на много места в северната половина от полуострова с валежи от сняг, а в южната - от дъжд, но с нахлуването на студен въздух от север на места в Егейско море дъждът ще премине в сняг. Предимно слънчево ще е над Албания, Северна Македония и Северна Гърция, но след обяд и там ще се заоблачи.

Предупреждение за опасно време 

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предупреждение за възможни виелици и за очаквани интензивни валежи от сняг. Снеговалежите ще са придружени от силни пориви на вятъра. Според моделите снежната покривка може да надмине 35-40см. и да се доведе до затваряне на пътища. Предупреждението е отбелязано на картата със тъмно син цвят.

По-слаби валежи от сняг очакваме в районите със светлосин цвят, като очакваната снежна покривка ще достигне до 20 см. 

Източник: Meteobalkans.bg

#прогноза за времето