Обратно към пълната версия на статията »

Кирил Петков контраатакува след недопустимите искания на Русия към НАТО и България

Кирил Петков контраатакува след недопустимите искания на Русия към НАТО и България
A A+ A++ A

България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков от парламентарната трибуна в специално становище извън дневния ред на парламента. Ето и пълното изказване на премиера:

"От тази трибуна искам ясно да заявя: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. И като такъв, решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно правни ангажименти."

По-рано днес в публикация на сайта на руското външно министерство беше посочено, че руските предложения за гарантиране на безопасността предполагат извеждане на войските от НАТО от България и Румъния, които са се присъединили към Алианса след 1997 година.

От ГЕРБ-СДС определиха казуса като заплаха за националната сигурност и поискаха президентът да свика КСНС по темата.

"Очаквахме нещо малко по-подробно и детайлно да кажете - накъде върви България в тази позиция. Очаквахме да вземете отношение защо министъра на отбраната се появява на антинатовски протести. Очакваме позиция за свикване на КСНС и да стане ясно как оценявате широкия геополитически контекст, къде се намира България? Днешният казус не изчерпва всички заплахи от руската федерация. Очакваме много по-детайлна позиция - дали ще има 2% от БВП за отбрана, каква е позицията ви за КСНС", заяви Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ.

От "Демократична България" обявиха реакцията на премиера като навременна.

"Бърза и навременна реакция на премиера да заеме една позиция в полза на българското членство в НАТО. Това е една силна позиция и аз съм удовлетворен от нея. Ще подкрепяме усилията на правителството за развитие на нашата принадлежност към НАТО. Ще бъдем в подкрепа", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

От "Възраждане" призоваха да не се допуска външна намеса в политиката на страната.

"Единствено българският народ и държава могат да решават какви войски ще има на българска територия. Недопустимо е Вашингтон и Москва да се разпореждат. Единствено българската държава може да взема такова решение. Ние осъждаме разполагането на американски бази на българска територия. За съжаление, постоянните срещи на български министри с американския посланик поставят под въпрос на кого служат. Призоваваме да не се допускат външни сили да заплашват националната ни сигурност", заяви Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане".

#Кирил Петков #НАТО #Русия