Обратно към пълната версия на статията »

Средновковие: Без личен лекар и ток в някои села на страната

Средновковие: Без личен лекар и ток в някои села на страната
A A+ A++ A

Независимо, че светът се развива, в България доста населени места са в застой или поне на ниво XIX век. Оказа се, че хората не могат да си позволят най-елементарни удоволствия в днешно време, а причината за това са високите цени на различните услуги. Някъде нямат ток и е въведен режим - такъв е примерът с Ардино.

И останалите населени места в общината въвеждат режим на уличното осветление, за да пестят, а хората се движат в полумрак.

Скъпата електроенергия принуди община Ардино да въведе режим на уличното осветление в населените места. Решението на това е взето по време на среща на кмета на общината с селските кметове.

Улиците в Ардино и селата му ще бъдат осветени само 4 часа в денонощието - вечер от 18 до 21 ч. и сутрин от 6 до 7 ч. До ограничението се стигна след като се наложило общината да плати сметка от 54 280 лева за изразходвана електроенергия за месец декември миналата година.

За да се намалят сметките за ток в общината се забранява използването на електрически отоплителни уреди в канцелариите на общинската администрация и другите общински звена. Определен и лимит за консумация на електроенергия в сградите на кметствата в размер на 50 лева.

В община Ардино обмислят също да подменят съществуващото улично осветление с по-ефективно. Вече е стартирала процедура по закупуването на 3 000 улични LED и фотоволтаични лампи.

В редица населени места у нас няма... личен лекар. А там, където има, медиците са претоварени, защото COVID зоните са малко или просто не се използват от пациентите. В хасковското село Брягово последно лекар е имало преди повече от 20 години. Личните лекари на местните са в Хасково.

Кметът на селото се е опитвал многократно да привлече доктор, но не е успял.

„Държавата трябва да се намеси, съвместно с медицинските университети, като се направи разпределение в населените места, където няма лекари”, смята кметът Делчо Митев.

Село Крумово, което е само на 5 километра от Пловдив, става все по-привлекателно за живеене и инвестиране. Улиците в населеното място, една които "Васил Левски", обаче са в трагично състояние.

През "Васил Левски" минава пътят за летище Пловдив, за детската градина и църквата. Тази улица обаче никога не е имала асфалт. През студените месеци, особено след дъжд, е невъзможно да се премине, а през лятото родителите не пускат децата си да играят навън заради прахоляка. Преди десетина и повече години тук е направена канализация. Не е ясно дали функционира, защото улицата е оставена на черна запечатка.

Проблемът многократно в течение на годините е поставян пред кмета на селото и ръководството на община "Родопи", но без резултат. Крумовци присъстват всяка година на общественото обсъждане на проекто бюджета на общината и настояват да се предвидят средства не само за ул. "Васил Левски", а и за други улици.

Винаги им е отговаряно, че няма пари за асфалтиране и че и в другите населени места е така. Хората обаче се гневят, че за определени села, основно в Родопската яка, се намират средства, а в края на миналата година изненадващо е асфалтирана една крайна улица в Крумово. Сега са събрали подписка от над 100 души, която ще внесат в общината да се предвидят средства в бюджета.

Жителите на Крумово ще се включат в протеста пред сградата на община "Родопи" утре от 10 часа. На демонстрацията ще се иска оставката на главния архитект Атанас Недевски.

#села #ток