Обратно към пълната версия на статията »

Омикрон внесен в Китай с пощенски пратки?

Омикрон внесен в Китай с пощенски пратки?
A A+ A++ A

Китай призовава хората да носят маски и ръкавици, когато отварят пощата си, особено ако идва от чужбина. Причината е появили се опасения, че открития в Пекин случай на варианта Омикрон на коронавируса може "да е внесен" с пакет, пристигнал от Канада.

Властите обещаха да засилят дезинфекцията на международните пощенски пратки и настояха пощенският персонал, който работи с тях, да бъде напълно ваксиниран.

Предпазните мерки се вземат по-малко от три седмици преди в столицата да бъдат открити Зимните олимпийски игри. В същото време няколко китайски града усилено работят за потушаване на нови огнища на коронавирус.

"Сведете до минимум купуването на стоки от чужбина или получаването на пощенските пратки оттам", призова късно вчера държавната телевизия Си Си Ти Ви в пост в социалните медии.

"Подсигурете защитата си, когато получавате лично пратките си и носете маски и ръкавици; при възможност отваряйте пакетите на открито", се казва още в съобщението.

Здравните власти казаха, че заразеният с Омикрон гражданин е отворил пакет от Канада, който е минал през САЩ и Хонконг. Според тях "не може да се изключи" възможността заразата да е била предала именно чрез този пакет.

Случаят насочва вниманието към въпроса колко важна е "личната защита", каза Си Си Ти Ви.

Сходни предложения за начините за предаване на пратки, и то не само от чужбина, отправи и Националната здравна комисия в официалния си акаунт в УиЧат. Предложенията на комисията бяха разпространени и от градските власти в Шанхай и Нанцзин.

Твърденията на Китай, че COVID-19 може да се предава чрез вноса на замразени стоки като месо и риба, не бяха доказани, а Световната здравна организация омаловажи този риск. Освен това Пекин използваше държавните медии, за да прокарва тезата, че вирусът е съществувал в чужбина, преди да бъде открит през 2019 г. в централния град Ухан.

През последните седмици Китай се бори с ново рязко покачване на случаите на коронавирус в няколко града. Някои от инфекциите са със силно заразния вариант Омикрон. Днес Китай съобщи за 127 нови местни случая с потвърдени симптоми.

Държавните пощи вчера публикуваха предупреждение, че международните пратки трябва да бъдат дезинфекцирани след пристигането им в Китай. Освен това пощенските служители, които обработват или доставят международни пратки, трябва да са ваксинирани срещу коронавирус и да имат бустерни дози.

Китайските пощи слагат и стикери на международните пратки, с които напомнят на получателите им "своевременно" да дезинфекцират тяхното съдържание.

#Китай #поща #Омикрон