Обратно към пълната версия на статията »

Смартфонът става дигитална секретарка

Смартфонът става дигитална секретарка
A A+ A++ A

Глупавият помни, умният си записва. Нали помните тази максима? Беше валидна преди 30 години, когато за това се ползваха бележници, хартиени календари и химикалки. Валидна е и сега с единствената разлика, че днес календарът е дигитален и събран на дисплея на смартфона ни.

Без значение с какво точно се занимавате и дали работите или се грижите за семейството си от дома, добрият календар е сигурен ключ към вашето добре подредено всекидневие. Днес календарите предлагат връзка с всички останали приложения в смартфона ви и така редът е гарантиран. Това става ясно от класация на най-добрите календари, изготвена от електронното издание entrepreneur.com.

Добрият дигитален календар задължително трябва да показва графика ви. Това е ясно, но някои приложения се справят много по-добре от други и не просто ви показват какво следва, а ви помагат да прецените дали ползвате времето си достатъчно ефективно. Отделно, някои от тях са забавни за използване. Задължително е приложението да е лесно за използване – трябва да стигате до ангажиментите си с минимален брой плъзгания и натискания на екрана. Календарът трябва да е мощен и адаптивен. Дори и да не е богат на функции, календарът трябва да има настройки, които да го адаптират към вашите лични предпочитания и стил на живот. От ключово значение е календарът да споделя задачите ви към други приложения, за да можете директно през него да подреждате деня или седмицата си. И не на последно място – добрият календар работи под различни операционни системи и е достъпен на всякакви устройства.

Според изданието най-доброто безплатно приложение е Google Календар, който работи както на Android и iOS, така и през десктоп. Той ви позволява да създавате множество календари от едно място, като използвате акаунта си в Google, и след това да прехвърляте тези записи към всякакви други онлайн платформи за дневен или седмичен график. Може да се използва и с почти всеки друг продукт на пазара, както и да бъде свързван с всякакви приложения. В него можете да използвате различни цветове на ангажиментите си, за да ги класифицирате по приоритет. Можете да скриете или покажете дадени ангажименти, за да се концентрирате върху определени видове събития.

Google Календар има отлична търсачка, чрез която можете да видите всичко, което сте планирали, свързано с дадена ключова дума. Можете да създавате събития от Gmail с помощта на Google Workplace. Google Календар може да се използва и споделено с други хора. Така например можете да направите общ график на фирмата с вашите колеги, като всеки ясно вижда своите ангажименти. Лесно е и да споделите графика си с когото и да било. Можете да споделите целия график или определено събитие, както и да каните хора да се присъединят към дадено такова или да им изпратите напомняне, ако и те трябва да присъстват. Google Календар няма десктоп приложение. Но планирането може да бъде интегрирано с Android. В допълнение той може да се свърже с всяко друго модерно приложение календар и с лекота да прехвърлите информацията към него, ако сте преценили, че потребителският интерфейс и функциите на новото са по-добри.

Това е друго приложение с мобилна версия, до която имате безплатен достъп. То има по-малко функции и е по-лесно за използване. Outlook.com например предлага семейно споделяне. Това ви позволява да добавите други членове на вашето домакинство към вашия акаунт, което прави графика ви лесно достъпен за всички. Децата виждат кога татко е в командировка, майката следи кога са уроците по пиано и профилактичните прегледи при офталмолога, а всички заедно следят кога е следващото семейно ходене на кино или опера. Outlook.com за iMac не е толкова стабилен като програмата за Windows, но въпреки това е много производителен инструмент. Както и с Google Kалендар приложението ви позволява да изпращате ангажименти към други програми или направо да ги споделяте с други хора.

Това е вероятно най-добрият дигитален календар, базиран в интернет без собствено приложение за смартфон. Макар и достъпен само чрез браузър, Calendar.com има огромни възможности. Управлявате графика си, насрочвате срещи, споделяте ангажименти с колеги и приятели. Всъщност тази програма е много повече от приложение за планиране. Регистрирайте се за Calendar.com и ще получите публичен профил – в него всеки, който иска да се срещне или говори с вас, може да провери кога сте свободен и да си запази час за среща. Просто и полезно, нали? Де факто лична дигитална секретарка.

Ако използвате широка гама от приложения за бизнес и производителност, имате нужда от начин да ги свържете. Да ги накарате да си говорят. В този случай Zapier е онлайн инструментът, от който се нуждаете. Това приложение ви дава възможност да препрограмирате останалите си приложения, като свържете различни команди в случай на различни сценарии на принципа „Ако X се случи, направи Y“. Така, ако някъде получите известие, че заради пандемията някакво събитие се отлага, Zapier може веднага да коригира календара ви в друго приложение, където има алтернативно събитие, от което по-рано сте се отказали. Приложението има безплатна версия, която дава възможност за планиране на до 100 задачи на месец. Съвсем достатъчно за човек с нормален житейски и работен график, пише "Телеграф".

#смартфон #приложения #секретарка