Обратно към пълната версия на статията »

Обвинен в сексуален тормоз саудитец бе осъден на "публичен позор"

Обвинен в сексуален тормоз саудитец бе осъден на "публичен позор"
A A+ A++ A

Саудитски съд разпореди тази седмица "за първи път" да се публикува в печата името на мъж, осъден за сексуален тормоз. Това е ново наказание, замислено като по-възпиращо в това консервативно кралство, където темата остава изключително табу, предаде Франс прес.

Саудитска Арабия санкционира сексуалния тормоз едва от 2018 г. като част от социалните реформи на престолонаследника Мохамед бин Салман, чиято цел е да се подобри строгия имидж на богатата петролна монархия в Персийския залив.

"Саудитски съд осъди на публичен позор с публикуване на името му гражданин, обвинен в сексуален тормоз. Това е първото подобно съдебно решение в кралството", съобщи в понеделник държавната телевизия "Ал Ехбария".

Според изданието това е първото прилагане на новото наказание, добавено през 2021 г. към закона от май 2018 г., който наказва сексуалния тормоз с до пет години лишаване от свобода (с изключение на утежняващи обстоятелства) и глоба, равна на около 70 000 евро.

Присъдата, издадена от съда в град Медина, едно от светите места на исляма, включва също осем месеца лишаване от свобода и глоба от около 1200 евро за осъдения Ясер Муслим ал Арауи, съобщи местния частен вестник "Оказ".

Саудитският гражданин е осъден за това, че е "докоснал изотзад, нападнал е вербално и е тормозил" жертвата, каза той.

Новото наказание предвижда публикуване на текста на съдебната присъда в местната преса, като се вземе предвид "тежестта на престъплението и неговото въздействие върху обществото", според телевизия "Ал Ехбария". /Алексей Маргоевски/.