ГЕРБ: Правосъдното министерство излъга, че няма теч на лични данни от БУЛСТАТ (ВИДЕО)

9 януари 2022, неделя / 18:00;
ГЕРБ: Правосъдното министерство излъга, че няма теч на лични данни от БУЛСТАТ (ВИДЕО)

Правосъдният министър излъга, че няма теч на лични данни от БУЛСТАТ, стана ясно от думите на председателя на групата на ГЕРБ-СДС в Народното събрание Десислава Атанасова по време на брифинг: “Теч на данни е имало и всички думи, че нищо не се е случило и 300 хиляди българи не са застрашени по никакъв начин са категорична лъжа”.

“Няма неправомерен достъп или изтичане на лични данни на субекти в регистър БУЛСТАТ”, бяха думите на правосъдния министър Надежда Йорданова по време на проведен брифинг на 8 януари. Тя уточни, че в регистъра видими са постоянните адреси на самоосигуряващите се лица.

Според Атанасова обаче освен адресите, в регистъра са били публични данните като ЕГН, телефонен номер и адрес на председателя на Народното събрание, нейните данни, данните на Томислав Дончев и други депутати от ГЕРБ, като те не са били уведомени за теча. 

Атанасова допълни, че не е ясно дали ДАНС или други органи са били информирани за теча на данни.

В хода на брифинга тя посочи, че “в никакъв случай не казваме, че министър Йорданова лъже” и поясни: “Изтичане на ЕГН, адреси, телефони, имейли, имена по категоричен начин идентифицира, което и да е лице.(...) Какво министър Йорданова си представя като лични данни - може би ги бърка с чувствителни лични данни, които са друга информация”.

Деница Сачева: Румен Радев и Асен Василев трябва да дадат обяснение заради пенсиите

Как ще компенсират пенсионерите, които получиха по-ниски доходи? Това пък запита по време на брифинга бившият социален министър Деница Сачева.

“Няма да могат да бъдат простени бъдещи грешки към пенсионерите, които са най-уязвими”, добави тя.

“Всеки, който дойде на власт смята, че всичко започва от него. През 2009 година пенсията беше увеличена с 20%. През 2013 година липсата на увеличение беше компенсирано. До 2019 година коефициентът за трудов стаж започна да расте, а пенсиите бяха индексирани. Когато беше приета актуализацията на бюджета, беше написано, че няма да се променя дохода на пенсиите до 24 декември”, посочи Сачева.

Добре е да се има предвид, че темата за пенсиите изисква компетентност. Темата беше използвана предизборно от Румен Радев и “Продължаваме промяната”, подчерта тя, допълвайки, че трябва да се даде обяснение. За целта от ГЕРБ ще поискат изслушване на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков в Народното събрание.