Обратно към пълната версия на статията »

ДАНС разследва златните паспорти

ДАНС разследва златните паспорти
A A+ A++ A

ДПС е закъсняло с реакцията си по темата за златните паспорти. Това коментира в предаването "Въпросите" с Генка Шикерова правосъдният министър Надежда Йорданова вчера. Преди Коледа бе обявено, че Делян Пеевски и група депутати от ДПС ще внесат в началото на тази година законопроект за забрана на т.нар. златните паспорти - даването на българско гражданство на чужденци срещу инвестиции у нас. Ден по-рано стана ясно, че визите на българите за САЩ няма да отпаднат, докато възможността да се дават такива паспорти не бъде премахната. "Пеевски е използвал Желязков (Илко Желязков, бел. ред.) за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна", се казваше в мотивите за санкцията срещу Пеевски и Желязков по закона "Магнитски".

Вчера председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заместникът му Йордан Цонев и депутатът Делян Пеевски сезираха Държавна агенция "Национална сигурност" с настояване да бъде извършена проверка на всяка една процедура по получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции за периода от 2013 г. досега.

Още лятото обаче ДАНС беше сезирана по темата от тогавашния служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов. Йорданова обясни, че по сигнал на Министерството на правосъдието ДАНС е установила към този момент 5 случая със сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Проверката продължава. Министърката обясни, че Стоилов е сигнализирал ДАНС за 47 случая, за които има съмнения за закононарушения. На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за "златен паспорт" от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас.

 "Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват се обаче много обезпокоителни данни. Например заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства", каза Йорданова. Тя припомни, че Министерството на правосъдието има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, който се очаква да бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет.

България е една от трите страни в ЕС, която продава паспорти на инвеститори. Другите са Малта и Кипър, срещу които вече има наказателни процедури.

#ДАНС #ДПС #Делян Пеевски #Надежда Йорданова #златни паспорти