Обратно към пълната версия на статията »

НСИ с първи резултати от Преброяване 2021 на населението! Топим се до 6,5 милиона

НСИ с първи резултати от Преброяване 2021 на населението! Топим се до 6,5 милиона
A A+ A++ A

Националният статистически институт (НСИ) представя на пресконференция първи резултати от Преброяване 2021 на населението на страната.

„Основен принцип за преброяване на населението е да бъде уседнало, спокойно и в нормална и спокойна политическа обстановка, а ние имахме много трудности и премеждия. В самото начало имахме и злонамерени атаки срещу сайта, но това беше бързо преодоляно, но все пак даде своето отражение върху нагласата на хората да се преброят електронно“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски и допълни, че ще бъдат представени предварителни оценки за данните, а за окончателните данни е необходимо още време - вероятно края на тази година, тъй като едва 34% са електронно преброилите се хора. 

6 520 000 души е населението на страната към 7 септември 2021 г., заяви директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" Магдалена Костова и допълни, че има определено намаление на населението. 

"Това намаление между 2011 г. и 2021 г. е най-голямото регистрирано от всички досега. С 844 000 души е намаляла страната. По-голяма част от това намаление (53%) се дължи на негативните демографски тенденции, по-голяма смъртност, отколкото раждаемост и отрицателният естествен прираст, а също и на хора, които са напуснали страната и не са се върнали", посочи Костова.

iStock/Getty Images

 

По отношение на половата структура, от НСИ обясниха, че тя се запазва - 52% са жените, 47% са мъжете. 

Във възрастовата структура, обаче, има промяна. "Ако през 1992 г. 24% от население е било до 17-годишна възраст, а 14% са възрастните хора над 65 години. През 2021 г. е точно обратното - имаме 14% население до 17 години и 24% население на възраст над 65 години", заяви Магдалена Костова.

Цялостната оценка за населението, направена от НСИ, показва, че негативните тенденции се задълбочават, населението намалява и застарява. Наблюдава се е и продължаващо обезлюдяване в определени територии на страната.

Увеличава се населението в градовете (74% са хората там), показват данните на НСИ. 

#НСИ #Преброяване 2021