Обратно към пълната версия на статията »

Кунчев каза кога ще ни удари новата К-19 вълна: Това, което ни чака не е добро

Кунчев каза кога ще ни удари новата К-19 вълна: Това, което ни чака не е добро
A A+ A++ A

"След празниците ще ни настигне вълната, която обхваща в момента Западна Европа. На 4-5 януари ще видим пак пик"

Това каза пред бТВ държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БГНЕС. 

Той потвърди, че още в първите един-два работни дни от новата година ще е ясно има ли случаи на Омикрон в България и колко са те.

Ден по-рано съветникът на министър-председателя вирусологът проф. Радка Аргирова съобщи в ефира на същата телевизия, че има данни, че Омикрон вече е в страната.

"Омикрон удвоява случаите на всеки 2 - 3 дни. Добрата характеристика обаче е, че очевидно не му е толкова висока смъртността", подчерта доц. Кунчев.

По думите му, в България караме всички вълни много по-тежко.

Ако другите карат всички вълни по определен начин, ние ги караме по-тежко заради ниския брой ваксинирани, каза още той и добави: Ако продължаваме да сме страната с най-ниско имунизационно покритие това, което ни чака не е добро.

До момента РЗИ-тата са подали към прокуратурата 33 сигнала за фалшиви зелени сертификати. "Предполагам, че в рамките на първите 2 - 3 месеца на 2022 година ще има осъдителни решения на съответните съдилища", прогнозира доц. Кунчев.

Относно времевия интервал за реваксинация, доц. Кунчев съобщи, че още днес или утре ще бъде взето решението за намаляване на интервала за бустерна доза. Вероятно ще е 3 месеца, за „Янсен” ще е 2 месеца, уточни той.

#Кунчев #коронавирус