Обратно към пълната версия на статията »

От секс, през пари, до книги! Вижте как по света мотивират хората да си бият ваксина

От секс, през пари, до книги! Вижте как по света мотивират хората да си бият ваксина
A A+ A++ A

След томболата за часовници, България въведе още един стимул за ваксинация - бонус за пенсионерите. Подобни практики се прилагат още от началото на имунизационната кампания на различни места по света.

В Словакия хората над 60-години, които се запишат за първа доза до средата на януари 2022 г., ще получат по 200 евро, а тези с бустерни дози - по още 100 евро.

Всички над 75 години в Литва, които си поставят подсилващата доза до края на март догодина, ще получат по 100 евро.

Отделните правителства приложиха и други методи и оферти, за да накарат повече хора да се имунизират.

Във Великобритания на по-младите се даваха ваучери за кино или за безплатен превоз в такси. В Германия имаше безплатни наденички, а на места в Румъния – безплатно кафе и книги. Един от най-нестандартните стимули беше във Виена, където публичен дом предлагаше 30 минути безплатен сеанс, ако се постави ваксина.

В Съединените щати имаше томболи за милиони долари.Щатът Охайо например всяка седмица отпуска по жребий награда от 1 милион долара - в лотарията участват гражданите, които вече са имунизирани. В Ню Йорк в края на април пък подаряваха по един джойнт на всеки имунизиран с първата доза.

В Мейн привличаха кандидатите за ваксина с безплатни ловни разрешителни, а преди няколко дни град Ню Орлиънс предизвика сензация, когато обяви, че за всяка инжекция с ваксина ще се полагат по половин килограм лангусти безплатно.

Към поощрителната кампаниясе присъедини Ню Йорк, където за подсилваща доза ще се дават 100 долара.

А през лятото Русия раздаде 5 автомобила чрез томбола.

#ваксинация