Обратно към пълната версия на статията »

СНИМКИ Стотици хиляди абонати на Теленор и А1 настръхнаха! Получиха SMS-и за едностранно увеличение на сметките след НГ

СНИМКИ Стотици хиляди абонати на Теленор и А1 настръхнаха! Получиха SMS-и за едностранно увеличение на сметките след НГ
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Днес стотици хиляди клиенти на телекомуникационната компания с лиценз у нас "Теленор" получиха "коледен подарък". А именно - съобщение, че малко след Нова година компанията едностранно повишава фиксираната такса за месечния абонамент на своите потребители. 

Много хора реагираха на неприятната вест и се ожалиха в социалните мрежи от действията на "Теленор". Интересното е, че от телекомът отвръщаха на воплите с шаблонен отговор, в който подчертаваха, че клиентите няма от какво да се оплакват, защото в подписаните от всички индивидуални договори има клауза, в която изрично е упоменато, че цените могат да се коригират едностранчиво. Както много скоро ще се случи, за сметка на стотици хиляди абонати, а оправданието е инфлацията.

Иначе казано - около 5-процентното увеличение на месечните сметки ще значи много милиони допълнителна печалба за "Теленор". Това сочат елементарните изчисления.

ЕТО КАКВО СЪОБЩЕНИЕ ПОЛУЧИХА ДНЕС ХОРАТА:

"С цел да продължим да предоставяме висококачествени услуги и в съответствие с условията на договорите, цената на месечните абонаменти ще бъде увеличена със средногодишния индекс на потребителските цени (ИПЦ) за 2020 г. и за 2021 г., публикуван от Националния статистически институт (НСИ).

Увеличението ще бъде отразено във фактурите, издавани след 5 февруари 2022 г. и се очаква да бъде общо около 5%. Официалният средногодишен ИПЦ за 2020 г. е 1,7%, а ИПЦ за 2021г. ще бъде публикуван от НСИ през януари 2022 г.

Индексацията ще се приложи за частните и бизнес клиентите на "Теленор" с абонаментни планове".

Редакцията ни бе уведомена, че и от друг роден телеком са предприели подобна стъпка. Иде реч за А1. 

С малко по-нисък процент и тази компания ще увеличи цените на месечните абонаменти. Уточняват, че индексацията, отчита инфлацията от 2020 и 2021 г. За миналата година увеличението е 1.7%, колкото е средногодишната инфлация, измерена от НСИ, а за тази година - 2.4%, каквато е прогнозата на МФ за средногодишната инфлация за 2021 г. Така общото увеличение е с 4.1%, ако прогнозата на МФ се сбъдне. Много вероятно е средногодишната инфлация за 2021 г. да се окаже по-висока - в последните три месеца бяха отбелязани рекордни за последните 10 години месечни нива от 6 и над 7%.

Едностранното вдигане на цените по действащите договори мобилните оператори обясняват с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова и не е възможно недоволните клиенти да прекратят договора си предсрочно, без да бъдат санкционирани с неустойки

#сметки #телеком #Теленор #А1 #индексация