Обратно към пълната версия на статията »

Бедствието в Родопите: 20 села в Смолянско са без ток, в Триград няма вода

Бедствието в Родопите: 20 села в Смолянско са без ток, в Триград няма вода
A A+ A++ A

20 села в Смолянска област остават без ток след бедствието Родопите. Най-много са населените места в община Баните. Без електрозахранване популярното село Гела и няколко селища в община Мадан.

В Триград днес започна оглед на най-пострадалите къщи. Пети ден там хората са без питейна вода. Продължават да са затруднени доставките на храни, заради пропадналия път. В селото се нуждаят от доброволци, които да помагат при разчистването на пострадалите къщи.

Четвърти ден Емилиан Хаджийски не може да изчисти дома си. За негов късмет той не е бил къщата си в нощта на 13 декември, когато реката помита вратата и нахлува в приземния етаж.

След калта и тинята остават надута ламперия, унищожени електроуреди и покъщнина. Дворът е заринат с тонове пясък.

Животновъди от Триград също са в безизходица след бедствието.

Кравефермата на на Румен Алексиев е на 35 километра навътре в планината и той трудно стига до нея.

В Триград вече е създадена организация, ако има желаещи доброволци да помагат при разчистване на щетите да ги настанят в местните къщи за гости.

В момента се събира подписка пътят към Триград, в отсечката от село Тешел до село Кестен, да бъде основно ремонтиран и да се изгради нова подпорна стена до реката.

Тази вечер министърът на енергетиката Александър Николов въведе ограничителен режим за електроснабдяването на някои населени места в областите Софийска, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пловдив и Кърджали. Заради валежи и снегонавявания, паднали дървета и трудна проходимост на пътната мрежа, в съответните области няма ток.

#Родопите #бедствие #наводнения